Uludere ve 33 er aynı elin ürünü

Devlet ile PKK arasındaki görüşmelerde 1996u2032dan itibaren rol alan 'Balıkçı' lakaplı İlhami Işık, "çözümsüzlük isteyen yapılar, Uludere katliamı ile cevap verdiler. Ancak devlet ve siyaset dik durarak süreci buraya kadar taşıdılar" dedi.

MAAZ İBRAHİMOĞLU

PKK'nın silah bırakmasının an meselesi olduğunu açıklayan İlhami Işık'a göre çözüm sürecinin kısa süre içerisinde sonuçlanacak. Kanal 5'te yayınlanan ve Ankara Temsilcimiz Aslan Değirmenci'nin hazırlayıp sunduğu "Son Gündem" programına konuk olan 'Balıkçı' lakaplı İlhami Işık Uludere ve 33 er olayıyla ilgili olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Aynı yapıların operasyonu

Çözüm sürecinin en belirginleştiği dönemin 1993 olduğunu vurgulayan Işık, "Görüşmeler olumlu gidiyordu. Merhum Özal sorunu çözmek için kararlı bir duruş sergiliyordu. Ancak devlet ve örgüt içindeki karanlık yapılar pusudaydı. Nitekim 33 erin şehit edilmesiyle sıralı faili meçhuller gerçekleştirildi. Çok sayıda komutan, aydın, siyasetçi ortadan kaldırıldı. Sürece destek verip, normalleşeme için mücadele edenler öldürüldü. Tam bir darbe yaşandı. 33 er olayı tam bir operasyondur. İçinde derin devlet, örgütün çözümsüzlük isteyen kanadı ve yabancı birimler vardı. Benzer bir süreci biz Uludere'de yaşadık. Bugün gelinen noktadaki görüşmelerin kararları Uludere olayından bir gün önce alınmıştı. Ama çözümsüzlük isteyen yapılar, Uludere katliamı ile cevap verdiler. Ancak devlet ve siyaset dik durarak süreci buraya kadar taşıdılar" dedi.

PKK Sonbahar'da silah bırakacak

PKK'nın silah bırakmasının an meselesi olduğunu açıklayan İlhami Işık, çözüm sürecinin kısa süre içerisinde sonuçlanacağını açıkladı. Işık, "Artık kritik süreçleri bir bakıma geride bıraktık. PKK Sonbaharda kongre yapacak. Hem isim değiştirecek hem de silah bırakacak" diye konuştu.

Çözüm istemeyen ülkeler

Yeni sürece yönelik iç risklerin azaltıldığını dışta ise İsrail, Suriye, Irak ve İran riskinin devam ettiğini açıkladı. Bu risklerin de kısa sürede giderileceğine inandığını vurgulayan Işık, "Süreçte devletin kararlılığı var. Bu kararlılık artık engellenemez" dedi.