Ülkü Tamer 81 yaşında hayatını kaybetti! Ülkü Tamer kimdir?

Ünlü gazeteci, yazar, şair ve çevirmen olan Ülkü Tamer 81 yaşında hayatını kaybetti. Türk şiirinin önemli isimlerinden olan Ülkü Tamer dün gece rahatsızlanarak yaşamını yitirdi. Peki Ülkü Tamer kimdir?
Ülkü Tamer dün gece evinde rahatsızlanarak hayatını kaybetti. Ülkü Tamer kimdir? Nerelidir? Kaç yaşındadır? Mesleği ne?

Onlarca kitap, oyun, yüzlerce şiir, çeviriler, antolojiler, çocuk kitapları, düz yazılar ile Türkçe edebiyatın en önemli isimlerinden olan Ülkü Tamer, İkinci Yeni'nin en genç şairiydi. Dizelerinde çocuksu duyarlılığı ve ironiyi birleştirmişti.

2014 tarihli 'Tarihte Yaşanmamış Olaylar' isimli öyküsünde, bilge gibi yaşamanın anahtarını şöyle tarif etmişti: "Bilgeliğin tek koşulu var: Dünü yarında yaşayacaksın, ama dünü yarına taşımayacaksın."

BİRÇOK ŞİİRİ BESTELENDİ

Dünü yarına taşımayan, ama dünü unutmayan da birisiydi büyük şair. Anı kitabına 'Yaşamak Hatırlamaktır' ismini vermişti.

70'in üzerinde kitap çevirisi yapan Ülkü Tamer, aynı zamanda çocuk edebiyatındaki faaliyetleriyle de bir neslin kitaplarla tanışmasına vesile oldu. Birçok şiiri bestelenmişti Ülkü Tamer'in. Güneş Topla Benim İçin, Üşür Ölüm Bile, Gül Dikeni gibi şiirleri bunların arasındaydı.

'NUH'UN GEMİSİ GİBİYDİ ŞİİRLERİ'

Cemal Süreya birlikte Papirüs dergisini çıkardıkları Tamer için şöyle diyordu: "Nuh'un gemisi gibiydi Ülkü Tamer'in ilk şiirleri: Kalabalık, şenlikli, her türlü imgenin erkeğini ve dişisini barındıran, terzilerle, dülgerlerle, tilkilerle, kirpilerle, sansarlarla ve her şeyle dolu."

ÜLKÜ TAMER KİMDİR?

Ülkü Tamer, 1950'li yıllarda ortaya çıkan İkinci Yeni şiir akımının önde gelen temsilcilerindendir. Yetmişin üstünde kitap çevirmiş, şiir antolojileri hazırlamıştır.

1937'de Gaziantep'te dünyaya geldi; çocukluğu ve ilköğrenim yılları bu kentte geçti. Ortaöğrenimine İstanbul'da devam etti. Robert Kolej'den 1958 yılında mezun oldu. Lise yıllarında şiirleri edebiyat dergilerinde yayımlanmaya başladı. İlk şiiri 1954 yılında Avni Dökmeci'nin yönetimindeki Kaynak dergisinde yayınlandı: "Dünyanın Bir Köşesinden Lucia".

Öğrenimine bir süre Gazetecilik Enstitüsü'nde devam etti. 1964-1968 yıllarında oyunculuk yaptı. Milliyet Yayınları'nda danışman-editör olarak çalıştı. Yayıncılık ve çevirmenlik yaptı; Milliyet, Karacan Yayınları'nı yönetti. Milliyet Çocuk ve Sanat Olayı dergilerini çıkardı.

Şiirleri 1954'ten itibaren Kaynak, Pazar Postası, Yeditepe, Yeni Dergi, Papirus, Sanat Olayı gibi dergilerde yayımladı. İlk şiir kitabı Soğuk Otların Altında 1959'da çıktı. 1950'li yıllarda ortaya çıkan İkinci Yeni şiir akımının önde gelen temsilcilerinden biri oldu. İkinci Yeni'ye, bu akımın ana karakteristikleri oluştuktan sonra dahil olduğu halde, kendine özgü imge dünyası ve süssüz, sade söyleyişiyle dikkati çekti. Çoğunlukla keskin bir ironiyle örülmüş derin acıların ve beşeri trajedilerin dile geldiği şiirlerinde 1970'lerden sonra toplumsal duyarlıklar da öne çıktı. Yayımladığı yedi şiir kitabını 1986'da "Yanardağın Üstündeki Kuş" (1986) adlı kitapta bir araya getirdi.

1991 yılında dört öyküsünü içeren "Alleben Öyküleri" adlı öykü kitabını, 1997'de ise "Alleben Anıları" adlı öykü kitabını yayımladı. Bunu, 1998'de yayımlanan "Yaşamak Hatırlamaktır" adlı anı kitabı izledi. Oyunculuk dönemi anılarını içeren "Bir Gün Ben Tiyatrodayken" 2003'te yayımlandı.

Euripides, W. Shakespeare, A. Çehov, B. Brecht, A. Miller, E. lonesco, J. Steinbeck, T. S. Eliot, H. Ibsen gibi yazarlardan otuzun üzerinde oyun çevirdi. Bu oyunlarının pek çoğu özel tiyatrolarca sahnelendi. Birçok şiir antolojisi de hazırladı.

Edith Hamilton'dan Mitologya çevirisiyle TDK 1965 Çeviri Ödülü'nü kazandı. "İçime Çektiğim Hava Değil Gökyüzüdür"(1966) adlı kitabıyla 1967 Yeditepe Şiir Ödülüne, 1979'da çevirileri nedeniyle Macaristan Halk Cumhuriyeti'nce verilen Endre Ady Ödülü'ne, "Alleben Öyküleri" adlı öykü kitabıyla 1991 Yunus Nadi Ödülü'ne, 2014 yılında "Bir Adın Yolculuktu" adlı kitabı ile Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü'ne değer bulundu.