Eğer bugün dünyada bir başka büyük savaş çıksa Amerika'nın savaşacak yeterli cephanesi var mı?
Bu soru, sadece Rusya'yla belki de yıllarca sürecek savaşında Ukrayna'ya yeterli silah tedarik etme hedefi dışında Çin'le bir çatışma çıkması olasılığını da göz önünde bulundurarak Savunma Bakanlığı yetkililerinin kafasını kurcalıyor.
Rusya, otomatik tüfek mermisinden kamyon boyutunda füzelere, günde 20 bin atış yapıyor. Ukrayna, buna, günde 7 bin atışla karşılık veriyor.
Ukrayna'nın kullandığı mühimmatın çoğu, Amerikan'ın fonladığı silahlarla sağlanıyor. Biden yönetimi dün de Kiev'e 20 milyon ilave küçük silah mühimmatı tedarik edecek yeni bir yardım paketi açıkladı.
Pentagon Saymanı Michael McCord, bu ay gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bazı kritik mühimmattan elimizde sadece birkaç günlük stok kalması gibi bir durumla hiç karşılaşmadık. Ancak şu anda bu durumda olan bir ortağı destekliyoruz" dedi.
İmalat hattı yeterince büyük değilAmerikan savunma seri imalat hattı, büyük bir kara savaşına cephane tedarik edecek büyüklükte değil. Stinger uçaksavarlarına füze tedarik eden üretim bantlarıysa daha önce kapatılmıştı.
Bu durum, Amerika'nın cephane stokları üzerinde baskıya neden oluyor ve yetkililerin, Amerika'nın silah stoklarının yeterince büyük olup olmadığını sorgulamasına neden oluyor. Örneğin; Çin'in Tayvan'ı işgal etmesi gibi bir durum söz konusu olursa Amerika, çıkacak büyük bir çatışmaya yanıt vermeye hazır durumda mı?
Amerikan ordusunun Hint-Pasifik Komutası'na atıfta bulunan ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi Bill LaPlante, "Hint-Pasifik bölgesinde bir çatışma patlak verirse ne olur? Ya böyle bir çatışma bundan beş ya da on yıl sonra değil de önümüzdeki hafta çıkarsa ne olur?" sorusunu yöneltiyor.
ABD silah stoklarını hızla yenileyebilir mi?Amerikan Ordusu, Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemi (HIMARS), Stinger füzeleri ve 155 milimetre Howitzer mermisi gibi, Ukrayna'da en kritik kazanımların elde edilmesini sağlayan mühimmatı kullanıyor.
Şimdiye kadar Ukrayna'ya en az 19 milyar dolarlık askeri yardım sağlandı. Bunlar arasında 155 milimetre Howitzerlar, Javelin tanksavarları, Stinger uçaksavar sistemleri ile yüzlerce motorlu araç ve İHA bulunuyor. Amerika ayrıca Ukrayna'ya gelişmiş hava savunma sistemleri ve 38 HIMARS tedarik etti. Ancak Pentagon, roket sistemleriyle beraber ne kadar mühimmat tedarik ettiğini açıklamıyor.
Temsilciler Meclisi Başkanlığı için aday olan Cumhuriyetçi Partili Kevin McCarthy, partisinin Ukrayna'ya "açık çek" yazmayı desteklemeyeceği uyarısı yapmıştı.
Ancak yeni parayla bile silah stoklarının hızla yenilenmesi mümkün değil. Ukrayna'ya en hayati desteği sağlayan bazı silah sistemlerinin imalatı yıllar önce durdurulmuştu. Silah imalatı bantlarını açık tutmanın maliyeti yüksek. Ayrıca ordunun yaptığı harcamalarda başka öncelikleri bulunuyor.
Pek çok silahın imalatı durdurulduPentagon, Amerikan savunma firması Raytheon'a Mayıs ayında bin 300 yeni Stinger füzesi imal edilmesi için ihale vermişti. Ancak firma, yedek parça sıkıntısı nedeniyle imalatı önümüzdeki yıla kadar arttıramayacağını kaydetti.
Kongre'nin ve Savunma Bakanlığı'nın, ordunun uçaksavar mühimmatı imal etmesini fonlamama kararına atıfta bulunan LaPlanta, "Stinger imalat bandı 2008 yılında kapatıldı. Gerçekten de bunu kim yaptı? Hepimiz yaptık. Siz yaptınız. Biz yaptık" dedi.
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden Mark Cancian, ordunun geçmiş bütçe belgelerinin analizine dayanarak, Amerika'nın Ukrayna'ya sağladığı bin 600 Stinger sisteminin toplam stokların yaklaşık dörtte biri olduğunu söylüyor.
LaPlanta, Ukrayna'nın etkili şekilde kullandığı HIMARS sisteminin de bazı zorluklarla karşılaştığını kaydediyor.
LaPlanta, bu konuda, "Dünyada herkes Ukrayna'yı kurtarmak istiyor, biz imalatı durdurduk" şeklinde konuştu.
Pentagon, bu ay, stokları tazelemek amacıyla yeni HIMARS imalatını hızlandırmak için 14,4 milyon dolarlık ihale açtı.
Demokrasileri Savunma Vakfı'ndan Ryan Brobst, "(Ukrayna savaşı) Amerika'daki mühimmat imalatının ve müttefiklerimizdeki üretimin büyük kara savaşları için yetersiz olduğu ortaya çıkardı" dedi.
Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, silah stoklarına ilişkin kaygıların göz önüne alındığını söyledi.
Singh, Pentagon'daki bir brifingde, "Eğer yapamayacağımızı hissetseydik Stinger füzelerini tedarik etmezdik" şeklinde konuştu.
Kaynak: Amerika'nın Sesi