Ukrayna Karadeniz'deki en büyük Rus petrol rafinerisini vurdu

​Rusya'nın Karadeniz'deki en büyük petrol rafinerisi olan Tuapse petrol rafinerisi, Pazartesi günü gece saatlerinde Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının düzenlediği saldırıda hasar gördü.

Haber: Yunus Akseki

Saldırı sırasında kullanılan insansız hava aracının, Ukraynalılar tarafından 'Lyuty' olarak adlandırılan, 75 kilogram patlayıcı taşıyan ve 1000 kilometre menzile sahip bir kamikaze İHA olduğu bildirildi. Bu hava aracı, Rusya'nın işgali altındaki bölgelerde etkili bir şekilde kullanıldığı ifade edildi.

Olayda herhangi bir can kaybı olmadı

Yangın, rafinerinin sahibi olan Rosneft'in (ROSN.MM) tesisinde meydana geldi. Bölge yönetimi, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada yangının kontrol altına alındığını duyurdu. Rusya'nın SHOT ve Mash Telegram kanalları, rafineri yakınlarında bir dizi patlama sesi duyulduğunu bildirdi. Yetkililer, olayda herhangi bir can kaybı olmadığını açıkladı.

Ukrayna'dan misilleme saldırısı

Ukrayna, Rusya'nın ekonomik ve askeri kapasitelerini hedef alarak sistematik bir şekilde Rus enerji altyapısını vuruyor. Ukraynalı yetkililer, bu saldırıları Rusya'nın Ukrayna enerji sistemine yönelik saldırılarına misilleme olarak nitelendirirken, Rusya ise bu eylemleri terör saldırısı olarak değerlendiriyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, gece boyunca Ukrayna tarafından fırlatılan toplam 75 insansız hava aracından sekizinin Tuapse yakınlarında imha edildiğini duyurdu.

Günlük 240 bin varil petrol işleme kapasitesine sahip v

Tuapse rafinerisi, günlük 240 bin varil petrol işleme kapasitesine sahip olup, Rusya'nın 2022'deki savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna'nın hedefi olmuştur. Tesis, nafta, fuel oil, vakumlu gaz yağı ve yüksek kükürtlü dizel üretmektedir ve Türkiye, Çin, Malezya ve Singapur gibi ülkelere yakıt tedarik etmektedir. 2023 yılında, rafineri 9 milyon 322 bin metrik ton ham petrol işleyerek 3 milyon 306 bin ton gaz yağı ve 3 milyon 123 bin ton fuel oil üretmiştir.