UEFA Konferans Ligi 3. ön eleme turu rövanş maçında Fenerbahçe, Maribor deplasmanında sahaya çıktı. Karşılaşma, 1-0'lık sarı-lacivertli üstünlüğüyle sürerken, 66. dakikada Maribor taraftarları hareketlendi. Sloven taraftarlar, Fenerbahçe tribününe yönelerek önce pankartı kesmeye çalıştı, ardından da indirmeye çalıştı.
Fenerbahçelilerin karşılık vermesiyle ortalık karıştı. Sloven polisi, biber gazı ile sarı-Lacivertli taraftarlara müdahale etti Yaşanan olaylar nedeniyle maça yarım saat ara verildi. Olayların ardından Fenerbahçe taraftarı stat dışına alındı.
UEFA soruşturma açtıYaşananların dünya basınında gündem olmasının ardından UEFA soruşturma açtı.
Fenerbahçe, maçın ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yaşanan olaylara tepki göstermiş olaylara Maribor taraftarlarının sebebiyet verdiğine vurgu yapılarak, "Bu vahim olaya dair UEFA nezdinde tüm sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz." ifadeleri kullanılmıştı.
Maribor-Fenerbahçe maçının ardındanFenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, UEFA Avrupa Konferans Ligi 3. eleme turu rövanş maçında Slovenya temsilcisi Maribor'u 3-0 mağlup ederek play-off turuna yükseldikleri karşılaşmadaki olaylar sonrası sarı-lacivertli taraftarların stadyumdan çıkarılmasını doğru bulmadığını ifade etti.
Ljudski Vrt Stadı'nda oynanan maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan İsmail Kartal, "Gördüğüm kadarıyla pankart alındıktan sonra olaylar yaşandı. Gerginleşen bu ortamda taraftarlarımızın stadyum dışına çıkarılmasını doğru bulmuyorum, çünkü bizim taraftarlarımız haksızlığa uğradı. Bu konuda fazla konuşmayacağım, yöneticilerimiz gereken açıklamaları yapacaktır. Taraftarlarımızın stadyum dışına çıkarılmasını doğru bulmadım." şeklinde açıklamalarda bulundu.
İstanbul'da oynanan ilk maça göre rövanşa farklı stratejiyle hazırlandıklarını aktaran Kartal, "Maçı kazanmayı bildik, oyunumuzdan dolayı, mücadelemizden dolayı, hem ülkemize kazandırdığımız puanlar hem de Fenerbahçe olarak böylesine önemli bir takıma karşı deplasmanda 3-0 kazandığımız için çok mutluyum, oyuncularımı tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.
Bosna Hersekli futbolcu Edin Dzeko'nun Maribor'daki karşılaşmada sahada yer almamasını değerlendiren Kartal, üç günde bir maç oynadıklarını ve rotasyon yapmak zorunda olduğunu anlattı.
Play-off turundaki rakipleri Twente ile ilgili gelen bir soruyu yanıtlayan Kartal, bu takımın Hollanda ve dünya futbolunun önemli, altyapısı güçlü kulüplerinden biri olduğunu kaydetti.
Güçlü bir takıma karşı mücadele edeceklerini vurgulayan Kartal, ellerindeki kadroyu iyi kullanarak, maç maç düşünerek ilerleyeceklerini dile getirdi.
Kartal, "Bunu burada başardığımızı düşünüyoruz. İnşallah Twente ile İstanbul'da yapacağımız ilk maçı kazanarak turu da geçip hem ülkemize puan kazandırmak hem de üst turlara yükselmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
UEFA nedir?UEFA ya da açılımıyla Avrupa Futbol Federasyonları Birliği, yalnızca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dâhil olmamak üzere, tüm Avrupa devletleri ve ek olarak Kıbrıs, İsrail, Kazakistan, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan ve Rusya'yı da içine alan ve kendisine bağlı ülke federasyonlarından oluşan yarı federal bir spor kurumudur. Futbol, futsal ve plaj futbolunun Avrupa'daki yöneticisi ve denetleyicisi olan UEFA'nın resmî dilleri İngilizce, Almanca ve Fransızca'dır. Merkezi ise İsviçre'nin Nyon kentindedir.
UEFA, FIFA'ya bağlı altı konfederasyon içerisindeki en büyük konfederasyondur. Ayrıca yine diğer konfederasyonlar içerisindeki en güçlü mali ve sportif altyapıya sahip olanıdır. Neredeyse dünyanın tüm en iyi oyuncuları İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa başta olmak üzere, Avrupa liglerinde oynamaktadır. Yine dünyanın en güçlü ulusal takımları da çoğunlukla UEFA üyesi federasyonların millî takımlarıdır. 2010 FIFA Dünya Kupası'nda yer alan 13 millî takım yine UEFA üyesiydi. Ayrıca FIFA Dünya sıralamasında yer alan ilk 20 takımın 12'si de UEFA üyesidir. Kadınlar futbolunda ise dünya sıralamasının ilk 20 takımının arasında 13 UEFA üyesi millî takım bulunmaktadır. Ayrıca 2007 yılındaki FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nı kazanan Almanya kadın millî futbol takımı da UEFA üyesidir.
UEFA, İtalya, Fransa ve Belçika futbol federasyonları arasındaki görüşmeler sonrasında İsviçre'nin Basel şehrinde 15 Haziran 1954 tarihinde kurulmuştur. Sonrasında ise merkezi sırasıyla Bern'e, oradan da 1959'da Paris'e taşınmıştır. Birliğin idari merkezi 1995 yılından bu yana ise İsviçre'nin Nyon kentinde bulunmaktadır. Henri Delaunay UEFA'nın ilk Genel Sekreteri, Ebbe Schwartz ise ilk başkanıdır. Başlangıçta 25 ulusal federasyondan oluşan UEFA, genişlemelerle birlikte şimdiki 55 üyeli hâlini almıştır. UEFA'ya bağlı takımlar uluslararası alanda şimdiye dek on kez FIFA Dünya Kupası, yirmi bir kez Kıtalararası Kupa ve üç kez de FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nı kazanmıştır. Kadın futbolunda ise üç kez FIFA Kadınlar Dünya Kupası ve bir kez de Altın Olimpiyat madalyası kazanılmıştır.
UEFA'nın kuralları ve aldığı kararlar Avrupa Komisyonu ile ters düşmemelidir. 1990'lı yıllarda televizyon hakları ve özellikle uluslararası transfer konuları Avrupa hukukuna uyumlu şekilde yeniden düzenlenmiştir.
Günümüzde UEFA başkanlığını Sloven avukat Aleksander Čeferin yürütmektedir.