Bayraktar, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü'nü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sıcaklık, yağış, dolu, hortum gibi meteorolojik olaylardan en çok etkilenen sektörlerin başında tarımın geldiğini ifade etti.
Normalde gelişen hava olaylarının iklim değişikliğiyle çoğu zaman afete dönüştüğünü belirten Bayraktar, bu kapsamda üreticilerin sezon boyunca kuraklık veya aşırı yağışlar, don, dolu, fırtına gibi doğal afetlerle karşı karşıya kaldığına dikkati çekti.
Bayraktar, 2022'nin "olağanüstü olay ile doğal afetlerin en fazla yaşandığı yıl" olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"2022, 14,5 derece ile en sıcak yedinci yıl oldu. Geçen yılın ortalama sıcaklıklarına aylar itibarıyla bakıldığında, mart ve mayıs ayları haricinde ortalamaların üzerinde gerçekleştiği görüldü. Bu dönemde alansal ortalama yağış 503,8 milimetre ile uzun yıllar ortalamasının yüzde 12,1 altında gerçekleşti."
Gelinen noktada herkesin iklim değişikliğinin etkilerine maruz kaldığını vurgulayan Bayraktar, "Artık iklim değişikliğinin etkilerinin tartışılması yerine, 'iklim değişikliğine nasıl uyum sağlarım?' konusuna yoğunlaşılmalı. Çiftçilerimiz afet gerçeğini bilmeli, afetlerin zararını en aza indirebilmek için alınabilecek her türlü önlemi önemsemeli, teknoloji kullanımını artırıp yeniliklere açık olmalı, bilimin ışığında yapılan tavsiyelere kulak vermeli." değerlendirmesini yaptı.