Türkmenlerden ‘PKK’yı bitirelim’ çağrısı

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü, Türkmeneli Bölgesinde yaşananlarla ilgili Milat’a özel açıklamalarda bulundu.

Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA

Erbil’de Türk konsolosluk çalışanın şehit edilmesinin Irak’taki devletsizliğin bir göstergesi olduğunu kaydeden Mehmet Tütüncü, “Türkiye’nin bölgesel güç olarak duruşu çok önemli. Eğer Türkiye istikrarlı duruşunu devam ettirirse kimse Türkmenlerin haklarını elinden alamaz” dedi.

Ortak hareket edelim

Türk ordusunun Pençe Harekatı ile Kandil, Sincar veya Mahmur’da PKK’ya vurduğu darbeden Kürtlerin ve bazı grupların rahatsız olduğunu aktaran Tütüncü, operasyonların Irak topraklarına müdahalede anlamını taşımadığını kaydetti. Kuzey Irak yönetimin teröre karşı mesafesini koruması halinde bu tür operasyonlara gerek duyulmayacağını belirten Tütüncü, “Daha önce İran’a karşı terör eylemleri yapan ‘Mücahit Halk Örgütleri’ isimli bir grup vardı. İran tavrını koydu. Irak hükûmeti mecbur kalarak onları topraklarından çıkarttı. Eğer sen terörü barındırmazsan kimse gelip senin toprağına müdahale etmez. Eğer Türkiye’nin askeri müdahalesini istemiyorsanız PKK’yı temizleyelim buradan” şeklinde dile getirdi.

Mehmet Tütüncü - Neşat Gündoğdu

Türk bölgeleri işgal edilmek isteniyor

2008 yılında çıkan Yerel Yönetimler Yasası’nda Türkmenlerin haklarını görmezden gelen bir takım değişiklikler yapıldığını ifade eden Tütüncü, şunları kaydetti: “Türkmenlerin özellikle Kerkük ve Tuzhurmatu’da çok ciddi itirazları vardı. Çünkü 2003’teki ABD işgalinden sonra Kürtler bölgede demografik yapıyı değiştirmek için çok büyük girişimlerde bulunarak yaklaşık 600 bin civarında Kerküklü olmayan Kürt nüfus, demografik yapıyı değiştirmek için Kerkük’e yerleştirildi. Kerkük’te yapılacak seçimlerin adil olması için önce gerçek Kerküklülerin tespit edilmesi ve geri gönderilmesi gerekiyor. Geri gönderme şimdilik mümkün değilse bile en azından seçimlerde oy kullanmalarının önüne geçilmeli.”

Doku uyuşmazlığı görülüyor

Kerkük ve Tuzhurmatu gibi Türkmen bölgelerine Kürtleştirme politikası uygulandığının altını çizen Tütüncü, “Sonra getirilenlerin çoğu kırsal kesimden getirildiği için kent hayatına adaptasyonda da zorluk yaşıyorlar. Dolayısıyla mesele sadece demografik bir mesele değil aynı zamanda bir doku uyuşmazlığı da var” dedi. Türkmeneli denilen bu bölgede yaklaşık 3 milyona yakın Türkmen nüfusunun yaşadığının bilgisini veren Tütüncü, “Türkmenler, Irak’ta bir kimlik mücadelesi vermekteler. Bir yandan Araplaştırma, bir yandan Kürtleştirme politikası ile Türkmeneli’ni yok etmeye çalışıyorlar. Burada en büyük destekçimiz ana vatanımız Türkiye’dir” şeklinde konuştu.

Irak’ın Türkiye’ye ihtiyacı var

Irak’ın normal bir devlet gibi demokratik şekilde yönetilebilmesi için Türkiye’nin çok önemli bir rol model olduğuna değinen Tütüncü, Türkiye’nin Irak politikasında daha da aktif bir rol almasını istediklerini kaydetti. Türkiye’nin milli güvenliği için Irak’ın büyük önem taşıdığını belirten Tütüncü, “Kararlı bir Türkiye belki Irak’ta her istediğini yaptıramayabilir ama Türkiye’nin istemediğini kimse yapmaya cesaret edemez” açıklamalarında bulundu.