Ruslar, Karadeniz'in altından geçecek Türk Akım doğalgaz hattını Kıyıköy'den karaya çıkarıp, Lüleburgaz'dan Türkiye'ye, İpsala'dan da Avrupa'ya doğalgaz dağıtmak istiyor.
Rusya'dan Avrupa ülkelerine doğalgaz taşınması için planlanan Güney Akım'ın iptal edilerek yerine Türkiye'den geçecek ve Trakya bölgesinin üs olacağı Türk Akımı projesinde anlaşan taraflar, yer konusunda da anlaşmaya vardı. Buna göre Rusya'dan çıkacak hat Karadeniz'in altından geçecek ve Trakya'da Kıyıköy'den karaya çıkacak.
Gazprom CEO'su Aleksey Miller ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız geçen Cumartesi günü Rusya'dan Türkiye'ye Karadeniz'in altından doğalgaz taşıyacak boru hattı yapım projesini görüşerek boru hattının planlanan kara güzergahı üzerinde helikopter turu gerçekleştirdi. Görüşmelerde taraflar, boru hattı güzergahının referans noktaları ile Türkiye kesimine ilişkin teknik çözümleri belirledi.
180 KİLOMETRELİK HAT
Buna göre, boru hattının kara çıkışı noktası Kıyıköy, doğalgazın Türkiye'deki tüketicilere temin noktası lüleburgaz ve Türkiye-Yunanistan sınırındaki çıkış noktası ise İpsala mevkii olarak belirlendi. Boru hattının kara kesimi 180 km uzunlukta olacak. Boru hattının tasarımı İstanbul bölgesinin artan doğalgaz ihtiyacı dikkate alınarak yapılacak.
Bu çerçevede, Türkiye-Yunanistan sınırına yapılacak doğalgaz tedarik hacminin 47 milyar metreküp olması kararlaştırıldı. Rusya'dan Türkiye'ye Karadeniz altından gaz tedarik edecek açık deniz boru hattının toplam kapasitesi ise 63 milyar metreküp olacak. İlk hattın Aralık 2016 tarihinde tamamlanması öngörülüyor.
BAKANLIKLARA BİLGİ VERİLECEK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türk Akımı" boru hattı projesinin muhtemel rotasına ilişkin soru üzerine
"(Gazprom Başkanı Aleksey Miller ile) Projenin güzergahını değerlendirdik. Sulak alanlar var, tarım arazileri var, orman arazileri var, yeşil alanlar var. Bunları dikkate aldığımızda Kıyıköy, bu baktığımız yerlerden bir tanesi ama 'tamamını böyle başlatıyoruz ve kesinleşmiş bir proje' diye tanımlamak şu an erken olur. Biz daha çok nerelerin olamayacağıyla alakalı konuları konuştuk. Lüleburgaz ve İpsala'ya varıncaya kadar özellikle o güzergahta herhangi bir sıkıntı oluşabilir mi, buna baktık" dedi. Yıldız, proje hakkında çarşamba günü Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bilgi vereceklerini anlattı.
ALTERBATİF OLABİLİR
Gazprom ile Türkiye, alternatif bir hat üzerinde de duruyor. Buna göre, Kıyıköy'ün doğusundan bir karaya çıkış noktası daha olabilir. İlk hatta paralel giden bu hat da diğer hatla aynı noktada sonlanıyor.