Fitch Ratings, Türkiye`nin cari işlemler açığının iyileştiğini ancak iyileşmede sürekliliğin esas olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin cari işlemler açığında geçtiğimiz yıl sağlanan düşüşün ekonominin yeniden dengelenme için kapasitesi olduğunu kanıtladığına işaret eden Fitch Ratings, bu yeniden dengelenmenin sürekliliği, sağlamlığı ve yatırımcı güveninde ani değişikliklere kırılganlığını azaltma boyutunun Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirmenin önemli bir parçası olduğunu bildirdi.
Porftöy yatırımlarının ve kısa vadeli borçlanmanın Türkiye'nin cari işlemler açığının finansmanlarındaki paylarının yüzde 81'den yüzde 56'ya gerilemesinin, cari açık finansmanının kalitesinde iyileşmeye işaret ettiğini belirten Fitch, portföy yatırımları değişmezken, kısa vadeli borçlanmada keskin bir düşüş olmasının, bankalar
ve şirketlerin uzun vadeli borçlanmaya döndüklerine işaret ettiğini vurguladı. Fitch, gerek bankalar gerekse şirketlerin uzun vadeli borçları çevirme oranlarının yüzde 100'ü aştığına işaret etti.
Cari işlemler açığında daralma ve net sermaye girişmelerinde uzun vadeli enstrümanlara kaymanın Türkiye'nın dış finansmanının sürdürülebilirliğini artıracağını belirten Fitch, bunun için cari işlemler açığındaki iyileşmenin kayda değer ve kalıcı olması gerektiğini vurguladı. Fitch, cari işlemler açığında geçmişte görülen iyileşmelerin geçici olduklarını hatırlattı.
Yüksek yabancı doğrudan yatırımının Türkiye'nin cari işlemler açığı finansmanı karışımını iyileştireceğini belirten Fitch, Türkiye'nin dış finansmanınn son yıllarda şoklara dayanıklı olduğuna, ülkenin sermaye girişinde ani bir durma ile karşı karşıya kalmadığına da dikkat çekti. Bununla birlikte bu direncin, esnekliğin 2015 yılında ABD para politikasında sıkılaştırma ve jeopolitik risklerle test edilebileceğini ifade eden Fitch, beklenenden zayıf bir Euro Bölgesmi toparlanmasının da Türkiye'nin cari işlemler açığında düzelmeyi yavaşlatabileceğini vurguladı.