Suriye krizi sürecinde yaklaşık 9 milyar dolarlık insani yardım faaliyeti gerçekleştiren Türkiye'nin sığınmacılar için harcaması, uluslararası kuruluşlardan gelen yardımları 20'ye katladı. Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) yetkililerinden alınan bilgiye göre 2011 yılında başlayan ve insani krize dönüşen Suriye'deki iç savaş sürecinde toplam nüfusu 20 milyon olan ülkedeki 13,5 milyon kişi yardıma muhtaç hale geldi. 6 buçuk milyon insanın yerinden edildiği 5 yıllık süreçte 4,3 milyon kişi Suriye'ye komşu ülkelere sığındı.
Türkiye bu sığınmacılardan 2,6 milyonuna kucak açtı ve AFAD önderliğinde ihtiyaç sahipleri için 26 geçici barınma merkezi kurdu. Türkiye "açık kapı politikası" izleyerek 60 milyon insanın mülteci konumunda olduğu dünyada, "en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke" haline geldi.
Türkiye dış yardımların 20 katını harcadı
Türkiye, Suriye krizi sürecinde bugüne dek yaklaşık 9 milyar dolarlık insani yardım faaliyeti gerçekleştirdi, Birleşmiş Milletler'e bağlı teşkilatlar dahil uluslararası camianın desteği 455 milyon dolar civarında kaldı. Bu rakamlar, Türkiye'nin sığınmacılar için 1 liralık dış yardıma karşılık 20 lira harcadığını ortaya koydu. Türkiye, Gayrisafi Milli Hasıla bazında bütçesinin yüzde 0,21'ini insani yardım faaliyetlerine ayırdı.
Sıfır noktasındaki yardımlar
Sınırın sıfır noktasında ise 22 bin 495 araçla gıda, ilaç ve tıbbi malzeme, barınma ve hijyen ihtiyaçları için 1 milyar 258 milyon 64 bin 357 liralık insani yardım gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler insani yardım konvoyları ile toplamda 7 bin 15 kamyon insani yardım malzemesinin Nusaybin, Öncüpınar ve Cilvegözü sınır noktalarından geçişi sağlandı.