Neşat Gündoğdu/Ankara
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin, son dönem bakanlık çalışmaları ile ilgili Milat'a özel açıklamalarda bulundu. 1 Mayıs'tan sonra çalışanların talepleri ile ilgili çalışmaları sürdürdüklerine dikkat çeken Yegin, Yeni Kamu Çalışma Reformu üzerine yapılan çalışmaları hatırlatarak, son yapılan değişikliklerle kamuya yapılan alımlarda mülakat uygulamaları üzerine konuştu.
"Herkes Sağlık Sigortası Kapsamında"
Bakanlığın, 1 Mayıs Emekçi Bayramı'nın ardından çalışanların talepleri ile ilgili sürdürdüğü çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Yegin, Genel Sağlık Sigortası ile ilgili yapılan değişiklikteki yanlış anlaşılmayı anlattı.
" Toplumumuzun tamamı GSS çerçevesinin içerisinde yer almaktadır. Ama orada bir yanlış anlaşılma var. Hizmetten yararlanabilmek için çalışanların bir prim ödemesi gerekmektedir. 4A, 4B, ve 4C gibi herhangi bir sigorta kapsamında olmayan bir vatandaşımız 53 TL ödeyerek sağlık sigortasından faydalanabilir. Bu ücreti ödemeye durumu olmayanlar da bir gelir testi yaptırabilir. Eğer bu gelir testinde hanenizde oturan kişi sayısına göre kişinin hane geliri hesaplandığında belli bir rakamın altında kalıyorsa hiç prim ödemeyerek yeşil kart üzerinden sağlık hizmetinden yararlanabilir. Geçmişte daha karışık bir prim sistemi vardı. Belli bir rakama kadar 100, 200, 300 küsür TL'lik rakamlar vardı. Şimdi o kademeleri tekleştirdik. Yani karmaşıklığı bu değişiklik giderdi. Bu anlamda önemli bir çalışma oldu."
"Mesele Potansiyeli Arttırmak"
Yegin, Kamu Personel Reformu'nun ülkemizde yıllardır tartışılan bir konu olduğunu belirterek, "Bu alanda bir reform yapılması gerekliliği konusunda hepimiz mutabıkız. Mesele Türkiye'nin potansiyelini daha ileriye götürmek. Kamu da bu hedefi sağlayacak bir reformu tartışıyoruz. Konu ile ilgili sempozyumlar, konferanslar yapılıyor. Ayrıca devlet personel başkanlığının bütün kesimlerini davet ederek yapmış olduğu bir taslak hazırlığı var. Ciddi anlamda taraflar, tartışarak daha iyi alternatifler bulma konusunda büyük gayret içerisindedir" dedi.
"GSS'deki karmaşıklık giderildi"
Genel Sağlık Sigortası'nda yapılan son değişiklik hakkında konuşan Yegin, "Toplumumuzun tamamı GSS çerçevesinin içerisinde yer almaktadır. Vatandaşlarımız sağlık sigortasından 53 TL ödeyerek faydalanabilir" dedi ve ekledi: "Bakanlığımızın bu düzenlemesi ile karmaşıklığı gideren bir çalışma ortaya konuldu"
"Referandum sonucu güven sağladı"
Yegin, yapılan son teşvik paketleri ve Milli İstihdam Seferberliği ile piyasanın canlandığına değinerek, referandum sonucu ile ortaya çıkan güven ortamının refah artışına katkı sağlayacağını belirtti. Terörle mücadelede sağlanan başarının güveni ve yatırımı daha da arttıracağını da sözlerine ekledi.
"Her İşin Kendi Gereksinimi Var"
Mülakatın olmadığı alanlarda da mülakat yapılabilme imkanı getirildiğini belirten Yegin, "Bir kişi sınavdan çok yüksek bir puan alıp iki kelimeyi bir araya getirmekte zorlanabiliyor. Bu bir zaaf değildir. İnsanlar farklı olabilir. Kimisi problemi çözmeye yeteneklidir, kimisinin ise kendini ifade etme kabiliyeti vardır. Her işin kendi doğasına dönük gereksinimleri vardır. İletişim alanındaki bir kuruma sınavdan yüz almış olsa bile iletişim noktasında çok zayıf birisini almanızın bir anlamı olmaz. Dolayısıyla tek hak etme gerekçesi sınav olmamalıdır. Burada kişinin müracaat ettiği işe kabiliyetleri, sınırlılıkları nedir, ne değildir bunun da görülmesi lazım. Malum, hepimiz bir süreç yaşadık, devlette farklı dayanışmalar sergileyerek çeteleşmiş, hizipleşmiş gruplar olduğunu gördük. Bunlara karşı da "Acaba bu yöntemlerle yeni bir elek kurabilir miyiz?"düşüncesi de bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır. Kıymetli bir şeydir, bunu kötü görmemek lazım. Sonuçta kamuya alınanlar, vatandaşların hepsinin vermiş olduğu vergilerle oluşmuş kamu kaynağından yararlanıyorlar. Dolayısıyla asıl amaç bunu gerçekten hak eden ve gitmek isteği kurumda iş üretme potansiyeli olan, devletiyle barış içerisinde farklı bir ajandası veya gündemi olmadan yapacak kişileri, mümkün olduğunca az hata ile kamuya yerleştirmektir. Ama 'bütün alımlar sözlüye döndü', 'sınavın önemi kalktı', 'bundan sonra sınav yok' gibi algı kesinlikle yanlıştır."
"İstihdamın Temel İhtiyacı Yatırım"
Milli İstihdam Seferberliği ile ilgili de bakanlığın çalışmalarını anlatan Yegin, "Bizim bakanlığımızın yapacağı şeyler elbette önemli fakat son tahlilde istihdamın temeli ihtiyaç duyduğu şey yatırımdır" diyerek konunun asıl noktasına vurguladı ve ekledi: "Çalışma bakanlığının bu teşvikleriyle istihdamı sürekli ileri götürmek mümkün olmuyor. Siz orada istihdam piyasalarının ihtiyaç duyduğu destekleri sağlıyorsunuz. Eğitim desteği, nitelik kazandırma,mesleki eğitim gibi geçici desteklerle bunları hafif hareketlendirebiliyorsunuz ama kalıcılığa dönüşmesi içinde yatırım gerekiyor. Yatırım için güven ve istikrarı olması gerekiyor. Türkiye 15 Temmuz'da çok ciddi bir hadise yaşadı. Bu durum insanları Türkiye'de yatırım yapma konusunda tereddüde soktu. Ama millet-devlet el ele bu 15 Temmuz'u aştık çok şükür. Artık iyice aşıyoruz ve çok daha güçlü bir noktaya geliyoruz. Referandumdan sonra Türkiye'de artık koalisyon ile pazarlıklar ile zaman kaybeden değil, milletin yetkilendirmesiyle garantili bir hükümet modeli olacak. Bu Türkiye'ye olan yatırımı hızlandıracak."
"Terörle Mücadele Güven ve Yatırımı Getirecek"
"Devletimizin yatırımları artırmak için mükemmel teşvikleri var" diyen Yegin, son yapılan yatırım teşvikleri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Doğu ve Güneydoğu illerinde ekonomik gelişmişlik olarak geride kalmış yerlere verilen teşviklerden ve devletin bölgeyi kalkındırmak için var gücü ile çalıştığından bahseden Yegin, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Terörle mücadele ile birlikte inşallah güven ortamının iyice orada oluşmasıyla beraber 'Cazibe Merkezleri' projesiyle çok ciddi yatırımlar bölgeye gidecek" dedi."Sanayi 4.0"a dönük olarak tartışmaların sürdüğünede değinen Yegin, "Türkiye'nin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı üzerinden yapmış olduğu bazı çalışmalar ile savunma sanayisi ve ilaç sanayisinde yerlileşme çalışmaları ile yapılan teşviklerin hepsi üretimi arttıracak noktalardır. Üretim arttığı sürece de istihdam piyasalarında daha kalıcı, rahatlatıcı ve gerçekçi çözümler ortaya çıkmış olacaktır" diye konuştu.