Türkiye'nin ilk milli botanik bahçesi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ankara ve Türkiye tabiatına kazandırılan Milli Botanik Bahçesi'nin Türkiye çapında birinci, Dünya'da ikinci büyük park olma yolunda ilerlediğini ifade etti.

Esin HakbilirAnkara

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Türkiye Milli Botanik Bahçesi tanıtımı toplantısında kahvaltıda basın mensupları ile bir araya geldi. Bakanlık yerleşkesi botanik bahçesi alanı içindeki Büyük Gölet'de gerçekleşen basın toplantısında açıklama yapan Bakan Eker, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatıyla ilgili, "Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına ve milletinize başsağlığı diliyorum. Sayın Demirel bilhassa 1965-71 seneleri arasında istikrar içerisinde Türkiye'nin kalkınmasında, büyümesinde çok fazla önemli katkıları olan Türkiye'ye önemli hizmetler yapmış politika ve devlet adamıydı. Allah rahmet eylesin" dedi.

"Türkiye'nin en büyük botanik bahçesi"

Bakanlık tarafından yürütülen projenin Türkiye çapında birinci, Dünya'da ikinci büyük park olma yolunda ilerlediğini söyleyen Eker, Milli Botanik Bahçesi ile 3,5 milyon ziyaretçinin nefes alacağı bir koridor oluşturulduğunu söyledi. Ülkemizde yetişen bütün bitkilerin örneklerinin botanik bahçesinde sergileneceğini kaydeden Eker, "Ülkemizin bitkisel varlığına sahip çıkıyoruz. Ziyaretçilere çöl bitkileri, muson bitkileri ve tropikal bitkiler arasında dolaşabilme imkanı sağlıyoruz. Tarımsal üretimimize ve tarım kaynaklı sektörümüze yeni ürenler sunmanın yolunu açıyoruz" dedi.

"Türkiye'nin biyoçeşitliliğinin sigortası"

Projenin Türkiye'nin biyoçeşitliliğini garanti altına alacağını belirten Eker, nadir ve nesli tükenmiş bitkilerin korunma altına alınacağını dile getirdi. "Milli Botanik Bahçesi, Türkiye'nin biyoçeşitliliğinin sigortası olacak" diyen Eker, "Ekonomik değeri yüksek olan bitkiler Türkiye'ye kazandırılacak. Sektöre yeni ürünler sunulacak. Botanik biliminin gelişmesine katkı sağlanacak. Dünya'da ki iklimleri ve bitkileri Türkiye'de sergilemiş olacağız. Biyolojik çeşitliliğin önemi hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak için uluslararası düzeyde eğitim ve etkinlikler gerçekleştireceğiz" dedi.

"Tür sayısı 12 bine çıkacak"

Milli Botanik Bahçesi'nin detaylarını anlatan Bakan Eker, "Bu alan toplamda 2 bin 500 dekar, bunun bir kısmı Atatürk Orman Çiftliği'nin bir kısmı da normal Tarım Bakanlığı'nın arazisi. Proje için toplamda 303 milyon TL yatırım yapılıyor. Biz temelini 2013 yılının kasım ayında attık. 10 yıldır ağaç dikiliyor. Bunun projelendirilmesi 5 yıl sürdü. Türkiye'de böyle bir proje yok. Proje için Türkiye'nin birçok üniversitesinden, öğretim üyelerinin tamamından bilgi aldık. 150 binin üzerinde fidan diktik. 350 bine kadar çıkacak. Şuanda botanik bahçesinde var olan türlerle birlikte 20 yıl içerisinde tür sayısı 1500'den 12 bine çıkacak. Türkiye'nin neresinde bir endemik bitki varsa, burada bunu mutlaka muhafaza edilmesi ve yaşatılması sağlanacak. Türkiye'de bitki anlamında ne varsa burada sergilenmiş olacak" dedi. Bakan Eker, konuşmasının ardından basın mensuplarına Milli Botanik Bahçesi'ni gezdirdi.