TUSAŞ Motor Sanayi (TEI) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin önde gelen motor şirketi TEI'nin, Türkiye'nin ilk turbofan motoru olan TEI-TF6000'i, TEKNOFEST'in İzmir ayağında ziyaretçilerin ilgisine sunacağı bildirildi.
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde İzmir Çiğli Havaalanı'nda 27 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalde Türkiye'nin havacılık serüvenine ilkleri kazandıran gaz türbinli ve pistonlu motorlar teknolojiseverlerle buluşturulacak.
Aynı motor, 27-30 Eylül tarihlerinde Eskişehir Ticaret Odası-TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 3'üncüsü düzenlenecek Eskişehir Endüstri Fuarı'nda ziyaretçilerle buluşacak.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞTürk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI), Türkiye'nin hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarında öncü bir teknoloji merkezidir. Şirket, Airbus A380 gibi dünyanın en büyük yolcu uçağına ve askeri nakliye uçağı Airbus A400M'ye parça üretimi yapmaktadır. Ayrıca, Airbus A350 gibi modern uçakların kanatçık üretimine de başlamıştır.
TAI'nin tarihçesi 1973 yılında Türk Uçak Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ) kurulmasına dayanır. TUSAŞ, Türkiye'nin savunma sanayisinde dışa bağımlılığını azaltmayı amaçlayarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuştur. 2005 yılında Türk Uçak Sanayii AŞ (TUSAŞ) ve TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI) şirketleri, TAI çatısı altında birleşmiştir. TAI, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSM) ve Türk Hava Kurumu (THK) tarafından hissedarları arasında yer almaktadır.
TAI'nin tesisleri toplamda 5.000.000 metrekarelik bir alana yayılmış olup, modern uçak üretim tesisleri, parça imalatı, uçak montajı, uçuş testleri ve teslimat gibi geniş üretim kapasitelerine sahiptir. TAI'nin kalite sistemi uluslararası standartları karşılamaktadır.
Şirket, birçok önemli projeye imza atmıştır. Bu projeler arasında F-16 Savaşan Şahinlerin elektronik harp ve yapısal tadilatları, CN-235 hafif nakliye/deniz karakol/gözetleme uçakları, SF-260D eğitim uçakları, Cougar AS-532 arama kurtarma ve silahlı arama kurtarma helikopterleri, insansız hava araçları, hedef uçakları, zirai ilaçlama uçakları ve daha birçok ürünün geliştirilmesi bulunmaktadır.
TAI'nin ana faaliyet alanları arasında askeri ve ticari hava platformlarının modernizasyonu, modifikasyonu, sistem entegrasyonu ve satış sonrası hizmetleri de bulunmaktadır. Şirket, Türk Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı gibi Türk Silahlı Kuvvetleri'ne çeşitli projelerde hizmet vermektedir.
Ayrıca, TAI uluslararası projelere de katılarak, Airbus A400M askeri nakliye ve tanker uçağı gibi büyük projelerde tasarım, geliştirme ve üretimde yer almıştır. TAI'nin hedefi, Türk havacılığına ve uzay sanayisine öncülük ederek uluslararası alanda tanınan bir marka olmaktır.