Irak'ta eski Musul Valisi ve Türkiye'nin Başika kampında eğittiği Sünni güçlerin komutanı Esil Nuceyfi hakkında 'yabancı ülkeyle iletişime geçtiği' gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarıldı. Nuceyfi, dün Kürt yönetiminin başkenti Erbil'deydi.
Yüksek Yargı Yönetimi Sözcüsü Abdussettar Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, 'Musul'u temsil eden üç vilayet meclisi üyesi, 21 Aralık 2015 tarihinde Merkezi Soruşturma Mahkemesi'ne başvurarak, Nuceyfi'nin yabancı ülkeyle iletişime geçtiği ve Türk güçlerinin Musul'a girişini kolaylaştırarak Duhok'taki Zelikan kampında askeri üs kurmasını sağladığı yönünde bilgi verdi' ifadesini kullandı.
Bayraktar açıklamasında, mahkemenin aynı gün içerisinde söz konusu kişilerden şikayette bulunup tanık getirmelerini istediğini aktararak, 'İki gün önce askeri kamptan iki tanık geldi ve kampta olup bitenler hakkında açık beyanda bulundu. Mahkeme, Türk askerlerinin kampta bulunduğuna dair resmi belge ve fotoğraflara ulaştı' ifadelerine yer verdi.
Sözcü Bayraktar, soruşturma sonucu 'sanık' diye nitelendirdiği Nuceyfi hakkında ceza kanununun 'yabancı ülkeyle iletişime geçme' suçunu içeren 164 maddesi uyarınca tutuklama kararı çıkarıldığını belirtti.
'ARANIYOR'
Iraklı milletvekili Abdulrahman El Luveyzi ise, 'Benim de aralarında olduğum bir kısım milletvekilinin açtığı davadan sonra Musul'un eski valisi hakkında tutuklama kararı çıktı ve şuan aranmaktadır' dedi.
Geçtiğimiz 2015 yılında Parlamento'nun onayıyla valilik görevinden alınan Etil El Nüceyfi, Haşdi Vatani birliğini kurdu. Türk askeri Başika'da Haşdı Vatani'ye askeri eğitim verdi. Musul'u kurtarmak için kurulan güç, daha sonra isim değiştirerek Ninova'nın Bekçileri adını aldı.
HAŞİMİ KARARINI HATIRLATTI
Irak'ta daha önce de Türkiye'ye yakın isim eski cumhurbaşkanı yardımcısı Tarık Haşimi hakkında idam kararı verilmişti. Sünni siyasetçi, ABD askerlerinin 2011 sonunda Irak'tan çekilmesinin akabinde ülkede Şiiler ile Sünniler arasındaki tırmanan mezhepsel gerilimin sembol olaylarından birinin baş aktörü haline geldi.
Söz konusu olay, Haşimi'nin 19 Aralık 2011 tarihinde ülkenin kuzeyindeki Erbil'e hareket etmek üzere gittiği Bağdat Havaalanı'nda gözaltına alınmak istenmesiyle patlak verdi.
Gözaltı girişimi, Haşimi'nin korumalarına 'bazı hükümet yetkililerini öldürmeleri için para verdiği' suçlamasına dayandırılıyordu.
Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin devreye girmesiyle Haşimi, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ne sığındı. Haşimi'nin yanında bulunan üç koruma ise gözaltına alındı. Ardından Haşimi hakkında tutuklama kararı çıkarılması, ülkedeki siyasi krizi doruğa ulaştırdı.
Bağdat'taki mahkemenin bağımsız olmadığını vurgulayan Haşimi, bu gerekçeyle hakim önüne çıkmayı reddetti ve gıyabında yargılanmaya başladı. 9 Eylül 2012'de sonuçlanan mahkemede hakkında idam kararı verildi.
Uzun bir süre Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetiminin himayesinde kalan Haşimi, Nisan 2012 başlarında önce Katar'a, oradan Suudi Arabistan'a gittikten sonra, son olarak Türkiye'ye geldi.