HABER: ÖZLEM DOĞAN
Türkiye kararlılıkla sürdürdüğü harekâtla terör örgütü PKK/YPG/PYD’ye göz açtırmıyor. Bekası için Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör örgütlerine yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekâtı kapsamında Suriye Milli Ordusu unsurları Fırat Nehri'nin doğusunda YPG/PKK'lı teröristlerin işgalindeki bölgelere girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Fırat'ın doğusundaki terör hedeflerini yok edip bölgeye barış ve huzurun hâkim olması için başlatılan Barış Pınarı Harekâtı’na ABD ve AB’den tepki geldi. Terör örgütünü destekleyen ülkeler, Türkiye’yi ekonomik yaptırımlarla tehdit ediyor. Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı ve Ekonomist Yrd. Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer Barış Pınarı Harekâtı’nı tüm yönleriyle Milat’a değerlendirdi.
Büyük devlet olduğumuzun kanıtı
Türkiye’nin gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtı’na AB ve ABD’den gelen tepkilerin hiçbir önemi olmadığını ifade eden Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, “ABD’den bütün dünya nefret eder ama bu ABD’nin gücünü gösterir. O yüzden aldığımız bu eleştiriler de bizim büyük devlet olduğumuzun kanıtıdır. Çok fazla Batı’yı dinlerseniz hareket edemezsiniz. Eğer gücünüzün ve kapasitenizin farkındaysanız diğer ülkelerin ne yapıp yapamayacağını kestirebilirsiniz. Türkiye’nin bunları yapabilecek sağlam bir muhasebesi var” dedi.
Dış politikada hata yapmıyoruz
Türkiye’nin tarihi birikimi olan büyük bir devlet olduğuna dikkat çeken Arı, “Harekâtla alakalı her şeyin iyi hesap edildiğini düşünüyorum. Son birkaç yıldır, özellikle darbe girişiminden sonra Türkiye dış politikada hata yapmıyor. Dolayısıyla son operasyon üzerinde de çok uzun süre çalışıldı. Ülke olarak bu operasyonu askeri anlamda sürekli gözetliyoruz ve bölgedeki hedefleri çok iyi biliyoruz. PKK bitme noktasında geldi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu. Türkiye sınır güvenliğine odaklandı. Kontrol edeceği bir bölgeyi güvenli hale getirip Türkiye’deki mültecilerin kendi topraklarına geri dönmesini sağlayacak” diye konuştu.
Türkiye’nin kararlılığı ABD’yi zorladı
Türkiye’nin kararlılığıyla ABD’yi bir tercihe zorladığını vurgulayan Arı sözlerini şöyle noktaladı: Türkiye gibi bir NATO ülkesiyle karşı karşıya gelip bölgede Türkiye’yi kaybetmeye cesaret edemedi. O yüzden Trump büyük resme odaklanacağız dedi. Bu minvalde yaptırım paketi hemen devreye girer mi, kongreden hemen geçer mi, başkan onaylar mı belli değil. Ambargo şu aşamada çok geniş değil. Harekâtın sivillere zarar vermemesi ve 90 gün içinde bitirilmesi şartı var. Türkiye zaten sivillere zarar vermez. Üstelik ABD yönetimi Türkiye operasyon yapacağı için bölgedeki askeri unsurlarını çekmiş, Türkiye’ye alan açmış, kongre bunu ne kadar tartışabilir ki. Başkan’ın bir kararı var.”
Trump ekonomik saldırıyı itiraf etti
Türkiye’nin geçen sene yaşadığı kur krizinin de siyasi bir saldırı olduğunu söyleyen Ekonomist Yrd. Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, “Kur krizinin siyasi saldırı olduğunu söylediğimizde bazı kişiler ekonominin problemleri yüzünden Türk lirasının değer yitirdiğini söylüyorlardı. O zamandan bu zamana enflasyon tek haneli rakamlara düşüp ekonominin toparlanmaya başladığını ve Türk ekonomisinin yapısal bir sorununun olmadığını gördük. Trump ‘Türk ekonomisini mahvettim yine mahvederim tweetleriyle işin sağlamasını ortaya koydu. Trump’ın son açıklamalarına binaen Türkiye ekonomisinde belli bir düzeyde sıkıntı olabilir ama büyük bir kayba neden olmaz” ifadelerini kullandı.