NEŞAT GÜNDOĞDU / ANKARA
Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un gerçekleştirdiği ziyaret sonrası İbrahim Kalın ile düzenlenen toplantıda Bolton’a Türkiye’nin duruşunun korunduğu mesajı verildi. Bolton’un ziyaret öncesi Türkiye’nin Kürtleri katletmesine yönelik açıklamalarına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bolton için ‘muhatabı İbrahim Kalın’ açıklaması yaptı. Bolton ile görüşmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’dan mesajı alan ABD’nin yolunu tuttu. ABD’nin Suriye’ye ilişkin politikalarında istikrarlı olması gerektiği mesajının altını çizen Türkiye’nin pozisyonun yanında ABD ve Rusya’nın sahadaki durumunu uzmanlar Milat’a açıkladı.
Liderler karar verir
SETA Güvenlik Çalışmaları Uzmanı Murat Aslan, ABD tarafından verilen demeçlerin, ziyaretlerin, teknik görüşmelerin hepsinin düzenin veya statünün tesisinde avantaj elde etmek için yapılan girişimler olduğunu söyledi. Aslan, ABD’nin demeçlerle karşı tarafı şekillendirmeye çalıştığının altını çizerek ABD’nin Türkiye’nin çizgisine gelmek zorunda olduğunu ifade etti. Aslan, “Sahada daha önce araç olarak kullandıkları PYD/PKK’yı Türkiye’nin bölgeye müdahale etmesinde sonra yine bir araç olarak bekletmek isteğindeler. Biz bundan vazgeçtik ama ne olur ne olmaz bir kenarda dursun, bakışları var. Ama bu etik değil. Ayrıca etiğin ötesinde bir de bir devlet olarak bir başka devletle kurduğunuz siyasi ilişkilerde tercih edilecek bir yöntem değil. Amerikalılar her ne kadar ilginç çıkışlar yapsa da belli bir süre sonra bu konuda Türkiye ile uzlaşma sağlamak zorundalar. Türkiye en sıkıntılı günlerde dahi uzlaşı kapısını her zaman aralamıştır. Bolton’un burada ne söylediği önemli değil. Eninde sonunda karar verecekler belli. Türkiye’de Sayın Cumhurbaşkanı ABD’de ise Trump’tır. Danışman sıfatıyla Bolton’un burada yaptığı görüşmeler sadece bu iki karar vericinin kararlarına ışık tutabilir” diye konuştu.
“Trump geri adım atacak”
Aslan, Türkiye’nin terörle mücadelesinde artık son noktayı koymak istediğini dile getirerek, Türkiye’nin hem DEAŞ hem PKK/YPG/PYD’nin bölgedeki varlığını sonlandırmak istediğini ifade etti. Aslan, ABD’nin, DAEŞ’i ön plana çıkartmasına rağmen DEAŞ ile de PKK/PYD ile de mücadele etmenin Türkiye için önemli olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Türkiye’nin her iki terör örgütüne yönelik angajmana girme isteği galip gelecek, Trump kesinlikle geri adım atacaktır. Askeri harekatlar sadece siyasi karar değil teknik bazı durumları da incelemeyi gerektirir. Hava durumu, arazi koşulları, demografi gibi birçok farklı dinamik var. Bütün bu dinamiklerin olgunlaşması önemli. Türkiye bir yandan diplomasiyi öne çıkarırken bir yandan da bölgedeki koşulların olgunlaşmasını bekliyor. Bu çok doğru ve uygun bir yöntem. Bir yandan da bölgenin yerel halkı ile bir yandan ABD ile bir yandan askeri hazırlıklar, intikaller yapılıyor. Farklı alanlardaki faaliyetlerin senkronize edilmesi gerekiyor. Türkiye tepkisel bir anlayışla askeri harekât başlatmaz ancak şartlar olgunlaştıktan sonra askeri harekatın başlaması gereken zamanda uygun konumdan tespit edilmesi gereken hedeflere yönelik başlatılır.”