HABER: ÖZLEM DOĞAN
Türkiye’nin etkinliğini artırıp Doğu Akdeniz’de olduğu gibi haklarını aradığı yerlerde bulunmasından rahatsız olan CHP, devletin başarılı dış politika hamleleri üzerinden de algı operasyonu yürütmeye devam ediyor. Bununla birlikte Türkiye’nin Somali’ye yaptığı 30 Milyon Dolar hibeyi afetlerden ötürü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de IBAN vermesiyle karşılaştırıyor. Türkiye’nin askeri üssünün de bulunduğu Somali’ye yardımının anlamını Terör ve Güvenlik Uzmanı Gürsel Tokmakoğlu ile Siyaset Bilimci Sabir Askeroğlu Milat’a değerlendirdi.
Ayni ve nakdi olarak yardım
Bir ülkenin diğer ülkeye yardımının ayni ve nakdi olmak üzere iki şekilde yapıldığını ifade eden Gürsel Tokmakoğlu, “ABD’nin uzun yıllar yapmış olduğu yardımları hatırlayalım. Bir ülke diğerine yardım ederken yöntemler vardır. Açılmış olan fon toplamı örneğin 50 milyar Dolar, 100 milyar Dolar gibi tamamen o ülkeye para olarak yani nakdi olarak verilmesi anlamına gelmez. Yapılan yardımda verilen malzeme ve teçhizat yardım eden ülkenin içinde üretilir tedarik ve sevk edilir. Bu yardım toplam miktarının içerisinde ayni yardım olarak ifade edilir. Müteahhitlik hizmetleri de böyledir” dedi.
Stratejik açıdan genişleme
Yardım eden ülke açısından yardım edilen ülkede gelişme yönünün politik değerlendirilmesinin önemli olduğunu belirten Tokmakoğlu, “Türkiye başka ülkelere yardım paketi hazırlarken nasıl Amerika veya Almanya da yapıyorsa bu başka ülkelerde de var; benzer politikalar sürdürülür. Bu yardım eden ülkenin sorumluluk ve ilgi alanının stratejik açıdan genişlemesi manasına gelir” diye konuştu.
Türkiye’nin etkili adımı
Türkiye'nin Somali'de etkili olmasının Doğu Afrika'da etkili olması anlamına geldiğini vurgulayan Sabir Askeroğlu şöyle konuştu: “Yani Türkiye’nin Kızıldeniz çıkışında, Yemen’in, Suudi Arabistan'ın güney kıyılarında ve dünyanın en önemli ticari yollarından biri olan hat üzerinde etkin devletlerden biri olması anlamına geliyor. Somali Afrika’nın hem en stratejik hem de en kırılgan ülkelerinden biridir. Somali hükümetine verilen askeri ve ekonomik destek, ülkenin istikrarı için büyük öneme sahip. Somali hükümetinin zayıflaması ise muhalif silahlı grupların güçlenmesine, iktidar mücadelelerini şiddetlendirmelerine ve geçmişte görüldüğü gibi kaosa sürüklenerek insani dramın bir kez daha yaşanmasına neden olabilir. Türkiye'nin Somali'ye verdiği askerî ve ekonomik destek de bu çerçevede değerlendirilmeli.”