Türkiye'nin AB üyeliğini Hıristiyan Birlik istemiyor

Almanya'da Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) bu yılki seçim programında Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin derinleştirilmesine yer verirken, üyeliğe kesin bir dille karşı çıkıyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti, Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği, 2013 federal seçimde neredeyse hiç gündem olmadı. Önceki federal seçimlerde Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) tabanına "Türkiye'nin AB üyeliğine müsaade etmeyeceğiz" mesajı vererek desteğini alır, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller de "Türkiye AB'ye ait" sözleriyle Türk seçmenlere sıcak mesajlar verirdi.

Hıristiyan Demokratlar uzun yıllar savunduğu "Türkiye AB'ye tam üye yerine imtiyazlı ortak olsun" fikrine 2013 federal seçim için hazırladığı programda yer vermedi.

Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemek Sosyal Demokratlarda parti politikası olarak öne çıkıyor. Bundan önceki seçimlerde Türk seçmenlere yönelik açıklamasında Türkiye'nin AB üyeliğini çok sık kullanan SDP, 2013 federal seçimlerinde "çifte vatandaşlığı" gündeme getirdi.

Eşbaşkanlığını Cem Özdemir'in yaptığı Yeşiller, parti programlarında Türkiye ile AB arasındaki Ortaklık Anlaşması'nın üzerinden 50 yıl geçtiğini ve sonuç odaklı müzakerelerin Türkiye ile AB arasında göz hizasında yürütülmesi gerektiği kaydediliyor.

CDU'dan farklı olarak hükümet ortağı Hür Demokrat Parti (FDP), Türkiye'ye tam üyeliğini destekliyor. Özellikle Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin (FDP) Türkiye ile sıcak ilişkiler geliştirmesi FDP'nin Türkiye'ye bakış açısını değiştirdi.