Türkiye'den Mısır'daki taraflara itidal çağrısı

Türkiye, Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi yanlısı ve karşıt görüşlü protestocular arasında çatışmalara varan gerginlikle ilgili taraflara itidal çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, Mısır'da son günlerdeki siyasi krize paralel yaşanan şiddet olaylarında tüm tarafların, ülkenin birlik ve beraberliğini, demokratik kurumlarını, istikrarını ve ekonomik kalkınmasını desteklemek ve güçlendirmek için çaba sarf etmesini ve her tür şiddetten, provokasyondan uzak durması gerektiğini bildirdi.
Açıklamada, Türkiye'nin, dost ve kardeş Mısır'ın istikrar ve güvenliğini, hem Türkiye hem de bölge için hayati önemde gördüğü kaydedildi.
25 Ocak Devrimi olarak tarihe geçen Mısır Devrimi'nin, Mısır halkının meşru taleplerini karşılamak için yapıldığı belirtilen açıklamada, Ankara'nın Mısır halkının bu özgür iradesini desteklediği ifade edildi.
Açıklama şu ifadelere yer verildi:
"Son günlerde yaşanan hadiseler, Mısır Devriminin büyük ve tarihi kazanımlarına gölge düşürmemelidir. Bütün taraflar, Mısır'ın birlik ve beraberliğini, demokratik kurumlarını, istikrarını ve ekonomik kalkınmasını desteklemek ve güçlendirmek için çaba sarf etmeli ve her tür şiddetten, provokasyondan uzak durmalıdır. Demokratik mekanizmaların işletildiği bir ortamda siyasi ve ekonomik sorunlara diyalog yoluyla çözüm bulmak her zaman mümkündür."
Seçimle gelen seçimle görevden ayrılır
Bütün demokrasilerde seçimle iş başına gelen yöneticilerin yine seçimle görevden ayrıldığının evrensel bir gerçek olduğuna vurgu yapılan açıklamada, " Mısır halkı ve yönetimi, mevcut krizi aşmak için yine demokratik kurallar çerçevesinde bir yol haritası belirleyebilecek kudrettedir. Anayasal meşruiyet içerisinde kalınarakMısır halkının iradesine saygı duyulması, Mısır'daki demokratik sistemi güçlendirecektir. Mısır'da tüm taraflarca şiddetten kaçınılmasını, hukukun üstünlüğüne saygı duyulmasını ve teenni ile hareket edilmesini temenni ediyoruz. Ortaya çıkan gerginliğin giderilmesi ve yaşanan olayların bir an önce sonlandırılabilmesi için anayasal demokrasi zemininde karşılıklı anlayış ve diyalog yoluyla toplumsal uzlaşı sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Mısır bunu başaracak kültüre, iradeye ve birikime sahiptir" ifadelerine yer verildi.
Türkiye'nin Mısır'a desteği sürecek
Uzun bir tarihe ve köklü bir devlet geleneğine sahip olan Mısır'ın içinde bulunduğu güçlükleri geride bırakarak, tüm kurumlarıyla, demokrasi ve hukuk devletinin kurallarını uygulamak suretiyle müreffeh, yeni bir Mısır inşa edeceğine ve bölgede ilham kaynağı olmaya devam edeceğine inanıldığı belirtilen açıklamada, "Dün olduğu gibi bugün de Türkiye, dost ve kardeş Mısır'ın yanında olmaya ve Mısır'ın siyasi istikrarına, birlik ve beraberliğine ve ekonomik kalkınmasına destek vermeye devam edecektir" denildi.
Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Avni Botsalı'nın Mısır'ı terk ettiği iddiaları yalanlandı
Türkiye Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, "Bazı medya organlarının Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi'nin Mısır'daki görev süresinin bitmesine ilişkin doğru olmayan bilgiler verdiği öğrenilmiştir. Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, Mısır'da 3 yıl görev süresini tamamlamasının ardından Bosna Hersek Büyükelçiliği görevine atanmıştır. Atama ile ilgili kararname Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmıştır ve Botsalı'nın Mısır'daki görev süresi 30 Haziran 2013'te dolmuştur" denildi.
Açıklamada, büyükelçinin ailesinin, daha önceden planlandığı üzere geçen Salı Mısır'dan ayrıldığı ifade edilerek, Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'nın, Mısır'da yaşanan olağanüstü gelişmelerden dolayı Dışişleri Bakanlığı'nın kararı ile bir süreliğine daha Kahire'de kalmasının kararlaştırıldığı vurgulandı.
Egemen Bağış
Bu arada, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Mısır'daki siyasi krizle ilgili, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin halkın desteği ile seçilmiş, demokratik bir lider olarak bütün dünyanın desteğini hak ettiğini belirterek, "Hepimiz Sayın Mursi'nin, özellikle bu darbe çığırtkanlıklarına karşı dik duruşunu takdirle karşılıyoruz" dedi.
Bağış, her şeyden önce demokrasinin en kötü halinin bile darbelerin en iyi halinden daha yaşanabilir, daha kabul edilebilir bir süreç olduğunun bilinmesi gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Mursi'nin, Hüsnü Mübarek gibi 50 yıl boyunca Mısır halkını inleten, eli kanlı bir diktatörden sonra halkın üçte ikisinin çoğunluğu ile seçilmiş demokratik bir lider olduğuna işaret eden Bağış, "Sayın Mursi, daha göreve geleli kısa bir süre olmasına rağmen Mısır'da çok önemli reforamlar yapmaya çalıştı ve o kadar çok sorunun üst üste bindiği bir ülkede, reformun bu kadar zor olduğu bir ülkede bu çabası takdir edilmelidir" diye konuştu.
Egemen Bağış, Türkiye'nin üyesi olmaya çalıştığı AB'nin en önemli değerlerinden birinin de demokrasi ve hukukun üstünlüğü olduğuna dikkati çekerek, "Sayın Mursi halkının desteği ile seçilmiş demokratik bir lider olarak bütün dünyanın desteğini hak etmektedir. Hepimiz Sayın Mursi'nin, özellikle bu darbe çığırtkanlıklarına karşı dik duruşunu takdirle karşılıyoruz, karşılamalıyız'' dedi.