İslam İşbirliği Teşkilatı, işgalci İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarının ardından Türkiye'nin girişimleriyle harekete geçti. Cidde'de toplanan ülkeler, Filistin'e koruma gücü dahil pek çok önemli kararlar aldı.
Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre; işgalci İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıların ardından Türkiye'nin girişimleriyle İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Temsilciler Komitesi acil olarak toplandı.
Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde 11 Mayıs'ta yapılan toplantıda İsrail'e karşı bazı kararlar alındı.
Özellikle Türkiye'nin teklif ettiği 'Filistinli sivillerin korunması için bölgeye uluslararası koruma gücü gönderilmesi' fikri, toplantının en dikkat çeken başlığı oldu.
İsrail'in Filistin ile ilgili kararlar artık tanınmıyor
Toplantıya katılan ülkeler, görüşmelerin sonunda İsrail'in saldırganlığını kınarken, uluslararası toplumu harekete geçmeye davet etti. Bu kapsamda; uluslararası topluma Filistinliler'e koruma sağlanması ve İsrail’in işlediği suçlardan sorumlu tutulmasıyla ilgili çağrıda bulunuldu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve BM organları da göreve davet edildi.
Toplantıda ayrıca, İsrail yargısının Filistin ile ilgili aldığı tüm kararların geçersiz olduğu ilan edildi.
'Filistin'e koruma gücü' için harekete geçiliyor
Öte yandan, zirveye katılan İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri Türkiye'nin sunmuş olduğu üç öneri hakkında mutabık kaldı. Bu öneriler arasında en dikkat çekeni, 'Filistin'e koruma gücü gönderilmesi' fikri oldu.
Konuyla ilgili olarak; Filistin’e bir uluslararası koruma gücü gönderilmesi dahil böyle bir koruma mekanizmasının kurulmasına yönelik çabaların hızlandırılması amacıyla BM’deki İİT grubu harekete geçmeye çağrıldı.
Diğer iki öneri ise, İİT Dışişleri Bakanları Konseyi veya İcra Konseyi’nin en yakın zamanda toplanması ile BM Genel Kurulu’nda acil bir oturum yapılması çağrısı şeklinde açıklandı.