Dünya pandemi sürecinde küçülmeye giderken, Türkiye’de hem kamu hem de özel sektörün çabalarıyla ülke ekonomisi günden güne büyüyor ve yeni teknolojiler üretiyor. Türk Mucit Fikret Özçelik, enerji sektöründe yeni buluşlara imza attı.
Covid 19 salgını ile birlikte ciddi bir ekonomide küçülme yaşayan dünyanın aksine Türkiye’de ekonomi büyüdü. Dünya’da yaşanan bu olumsuz havanın aksine Türk girişimci ve yatırımcılar ekonomide yeni hamlelerde bulundular.
İşadamlarının yanı sıra Türk mucitler de çalışmalarını hızlandırarak yeni icatlar yapıp kamunun hizmetine sunuyorlar. Dünyanın en büyük sorunu olan “enerji kaynakları” konusunda çalışmalar yürüten Türk mucit Fikret Özçelik, daha önce ürettiği bir cihazını daha da geliştirerek seri imalata geçti. Özçelik, başta AB ülkeleri olmak üzere Çin’e kadar bir çok ülkeye ihraç etmeye başladı.
Kış aylarının büyük problemini çözüyor!
Özellikle kış aylarında insanların en büyük problemi olan ısınma konusunda büyük çalışmalar yürüten Özçelik, insanlığın bu sorununu çözmede büyük bir adım attıklarını ve bunu başardıklarını belirtti.
Bütün dünyada doğalgaz, motorin gibi fosil kaynaklı ve çevreye atık bırakan yakıtların kullanımına kısıtlamalar ve hatta yasaklar getirilirken 6 yıldan beri Plazma Hidrojen teknolojisi ile yeni nesil ısıtma sistemleri üreten Özçelik, kendisinin kurduğu Utet Ar-Ge Enerji isimli laboratuvarında gerçekleştirdiği çalışmalarla dünyanın ve Avrupa’nın öncü ülkelerinde Türk bayrağını dalgalandırmayı sürdürüyor.
Özçelik’in bu teknolojik çalışmaları ilgili akademi çevrelerinde de heyecanla karşılandı. Özçelik’in Hidrojen Plazma ürünlerinin verimlilik ve ekonomiye katkıları Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından test edilerek onaylandı. Akademinin yanısıra bir çok yerli ve yabancı akreditasyon kuruluşları tarafından Plazma Hidrojen ürünleri onaylandıktan sonra, seri imalata geçerek dünya pazarına girmeye başladı.
“Dünyaya ısıtma sektöründe sıfır atık ve kolay kurulum özellikleri ile ısıtma ihtiyacına yenilikçi bir bakış açısı getirdiklerini” belirten Utet Ar-Ge Enerji yönetim kurulu başkanı Fikret Özçelik, pandemi döneminde dahi ülkemize para kazandırarak ülkeye döviz girdisi sağladık” dedi.
Türkiye’nin doğalgaz ve enerji konusunda dışa olan bağımlılığına dikkat çeken Özçelik sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu anda Başta İngiltere olmak üzere Birçok Avrupa ve Kuzey Avrupa ülkelerinin telip ettiği bu hidrojen kombi ürünümüz, doğalgaza olan dış bağımlılığı azaltan tamamen yerli üretim imkanları ile üretilmiş Türkiye'nin ilk milli üretim hidrojen teknolojisiyle çalışan kombisidir. Bütün dünyanın göz bebeği haline gelen alternatif enerji kaynaklarının içinde önemli bir yer bulan hidrojen enerjisinin kullanımı ülkemizdeki bu milli proje ile vücut bulmuş ve bu husustaki bilgi birikimini ürün haline getiren firma ülkemizde bilhassa doğalgazın ulaşmadığı yerlerde ülkemiz insanının fosil kaynaklı yakıtların kullanım zorluklarını geride bırakmasını sağladı.”
Hidrojen enerjisinin plazma teknolojisiyle en güvenli şekilde elde edilerek ısı enerjisine dönüştürülmesi prensibiyle çalışan ısıtma sistemleri çalışmalarını 6 yıldır yurt içinde ve bazı Asya ülkelerinde binlerce kullanıcı ile birlikte test sürecinden geçtiklerini belirten Özçelik, icad ettikleri bu kombinin güneş ve rüzgâr enerji sistemleri ile çok kolay ve sıfır maliyetle entegre edilebilme özelliğine sahip olduğuna dikkat çekti.
Geliştirdikleri hidrojen plazma teknolojisi ile birlikte başta doğal gaz olmak üzere petrol ürünlerine bağımlılığın ortadan kaldırdıklarını belirten Özçelik sözlerini şöyle tamamladı:
“Güneş ve rüzgar enerji sistemleriyle de çok kolay ve esnek şekilde entegre edilebilen hidrojen-plazma kombi bu alternatif enerji kaynaklarından beslendiğinde kullanıcılarının ısınma giderlerini tamamen ortadan kaldırabilir. Mevcut ısınma sisteminizi hidrojen-plazma kombi ile değiştirirken, kurulu radyatör ya da yerden ısıtma sisteminizde bir değişiklik yapmaya gerek kalmıyor. Hidrojenin hiç bir şekilde depolanmadan üretilip kullanılması kullanıcıların bu kombiyi içi rahat bir şekilde kullanmasını sağlıyor. Hidrojen plazma kombinin bir çok modeli trifaze olarak üretiliyor ve trifaze sisteme sahip mekanlar tarafından çok verimli bir şekilde kullanılabilmektedir.”
Uzmanlar doğruladı
Hidrojen plazma kombinin yoğun olarak kullanıldığı alanlarda bilhassa kış aylarındaki kirlenmemiş tertemiz hava dikkat çekiyor. Yeni nesil ısıtma sistemleri özellikle kırsal kesimde artık rahat etmek isteyen kullanıcıların büyük teveccühlerini kazanmış durumda. Gelecek zaman bize değişen dünyanın normlarına ayak uydurmak zorunda kalınacağı öngörüsünü getirdiğinde Avrupa ülkelerinde bir bir devreye sokulan karbon vergileri ülkemizde de yasallaştığı zaman yeni nesil ısıtma sistemlerine gösterilen ilginin daha da artacağı düşünülüyor.
Bu anlamda Özçelik’in icat ettiği yeni nesil ısıtma sistemleri şu anda da fosil yakıt kullanarak ısınan kullanıcılar için en ekonomik ve kullanılması kolay alternatif ısınma aracı olarak belirtiliyor uzmanlar tarafından. Lotus adı verilen yeni nesil ısıtma sistemi kullanan kullanıcılar sosyal medya üzerinden kendi görüşlerini paylaşarak bu teknolojinin kullanımı hususunda diğer kullanıcılara referans olmaktan çekinmiyorlar. Hidrojen enerjisi yıllardır gıda sektöründe sıvı yağın katı yağa çevrilmesinde, uzay mekiklerinin yakıtı, cam sanayinde aktif olarak kullanılmaktadır. Rusya ihraç ettiği doğalgazın içine deniz üzerinde alternatif enerji ile elde edilen hidrojeni karıştırarak göndermektedir. Hidrojen kombi ile birlikte zehirlenmeler, hava kirliliği, insanın doğaya bıraktığı karbon ve su ayak izi eski ısınma sistemleri ile birlikte artık tarihe karışıyor.