Türkiye zorlamaları kabul etmez

Esed güçlerinin Türk gözlem noktalarına yönelik taciz saldırılarının sonuncusu sekizinci gözlem noktasında gerçekleşti. Uzmanlar İdlib’de bulunan muhalif güçlerin oradan çıkarmaya çalışmanın faydası olmayacağı gibi Türkiye’nin sıkıştırılmasının da birçok sorunu beraberinde getireceğini söylediler

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Gözlem noktası abluka altında

İdlib dün itibariyle şu an 8.gözlem noktasın çevrelenmesinin çok ciddi bir olay olduğuna vurgu yapan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Merkezi (SETA) Güvenlik Direktörü Murat Yeşiltaş, “Türkiye’nin bir karar vermesi lazım. Bu durum çok anlamsız oluyor. Ya Rusya ile anlaşarak ablukayı kaldıracak ya da gözlem noktası o bölgeden başka bir bölgeye çekilecek. Konvoyun bulunduğu bölgede geçici bir üs merkezi oluşturuluyor. Mevcut gözlem noktasının yeri değiştirilebilir ama diğer gözlem noktaları ile iletişimin kurulamaması durumunda bu pek mümkün görünmüyor. Türkiye’nin pozisyonu net. Rusya ile sıkı bir pazarlık var. Türkiye rejime yönelik şu anda çok caydırıcı bir adımı olmayabilir. Ama tekrar bir taciz olursa o zaman mutlaka cevap verecektir. Ama şu anda Rusya ile olan süreç bekleniyor.” diye konuştu.

Türkiye masaya oturmaz

Doğu Perinçek’in Esed ile görüşmesi ve ABD ile kurulan güvenli bölgenin bu saldırıların arka planında yer alma ihtimallerini değerlendiren Yeşiltaş, “Çok erken bir dönem. Bunun üst siyasette pek karşılığı olmaz. Ama herkesin bildiği alt düzeyde Rejimle güvenlik ve istihbarat gerekçesi ile veya askeri operasyonun gereklilikleri bağlamında görüşmeler sürdürülüyor. Ama şu anda Türkiye’nin Suriye Rejimi ile masaya oturacağı bir denklem oluşmadı. Rusya’nın asıl amacı Türkiye’yi Rejimle aynı masaya oturtmak. Rusya bu çerçevede Astana’yı o düzleme çekmeye çalışıyor. Rusya işlerin böyle daha kolay olacağını düşünüyor ama Türkiye bu anlamda tek başına karar vermesi söz konusu değil çünkü Türkiye orada tek başına değil. Koca bir muhalefet ile yani 100 bini aşkın Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve onun etrafında şekillenen bir sürü askeri grubu ikna etmek kolay değil şu anda. Yani resmi okurken sadece Türkiye’nin karar vermesi gereken bir durumun olduğu düşünülmemeli. İdlib bu şekilde devam edildiği sürece de ne Türkiye masaya oturur ne ÖSO ve diğer aktörler masaya oturur. Ne de bu yapılanlarla Türkiye’nin sahada yapmak istediklerine destek verirler.” ifadelerini kullandı.

Tansiyon çok yüksek

Türkiye’nin askeri müdahale gelmesi durumunda karşılık vereceğini belirten Yeşiltaş, “Bunun dışında bir askeri müdahale birinci ikinci opsiyon değil ancak üçüncü opsiyon olabilir. Buradaki asıl kritik hadise oradaki askerlerin ciddi bir güvenlik riskinin olması. Yani birisinin bir delilik yapma ihtimali olabilir.