Türkiye yine kazandı

Gıda krizinin çözümü için İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres, Rusya Savunma Bakanı Şoygu ve Ukrayna Altyapı Bakanı Kubrakov'un katılımıyla Dolmabahçe Ofisi'nde Tahıl Koridoru Anlaşması imzalandı. Anlaşmanın etkilerini Prof. Dr. Fahri Yavuz değerlendirdi.

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Yaşanan gıda krizinden olumsuz yönde etkilenen birçok ülke olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Fahri Yavuz, “İstanbul’da imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması, Türkiye’nin siyasi anlamda bölgesel bir güç olduğunun göstergesi. Buğday ithal ederek un ve unlu mamuller imal edip ihraç eden Türkiye’ye de bu anlaşmanın büyük ölçüde olumlu etkisi olacaktır” dedi.

Dünyayı sarsan pandemi, ülkeleri ekonomik olarak da etkiledi. Ardından yaşanan Rusya- Ukrayna savaşı krizi daha da artırdı. 24 Şubat’ta başlayan Rusya Ukrayna gerginliği dolayısıyla Ukrayna’nın Karadeniz limanlarında bulunan birçok yük gemisi sevkiyat yapamadığı için tahıl krizi ortaya çıktı. Çözüm için İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres, Rusya Savunma Bakanı Şoygu ve Ukrayna Altyapı Bakanı Kubrakov'un katılımıyla Dolmabahçe Ofisi'nde Tahıl Koridoru Anlaşması imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önümüzdeki günlerde başlayacak gemi trafiğiyle Karadeniz'den dünyanın birçok ülkesine yeni bir nefes borusu açmış olacağız” şeklinde konuştu. Tahıl Koridoru Anlaşması’nı ve ileri vadedeki olası etkilerini Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Yavuz Milat’a değerlendirdi.

Türkiye gücünü kanıtladı

Tahıl koridorunun önemine dikkat çeken Prof. Dr. Fahri Yavuz: “Yaşanan tahıl krizinden olumsuz yönde etkilenen çok sayıda ülke var. Başta Afrika ülkeleri olmak üzere gıda tüketimleri önemli ölçüde ithalata bağlı bulunan ülkeleri, Ukrayna’dan gelecek olan buğday rahatlatacaktır. Yaşanan kriz, tahıl fiyatlarını aşırı şekilde yükseltti. Bu bağlamda Tahıl Koridoru Anlaşması dünya piyasasındaki çok hızlı yükselen hububat fiyatlarını normalleştirmek için önemli bir aşama. Piyasadaki fiyatlar da düşüş eğilimine girdi. İstanbul’da imzalanarak tahıl koridorunun açılması, Türkiye’nin siyasi anlamda bölgesel bir güç olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte Tahıl Koridoru Anlaşması, buğday ithal ederek un ve unlu mamuller imal edip ihraç eden Türkiye’ye ciddi döviz arzı sağlayan, ihracata önemli katkı veren un ve unlu mamüller sanayine uygun fiyatla buğday ithalatında da etkisi olacaktır” dedi.

Tahıl koridoru olumlu yansıyacak

Küresel çapta yaşanan enflasyonunun ABD ve Avrupa ülkelerinde de etkili olduğunu ifade eden Yavuz sözlerini şöyle noktaladı: “Şu an gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmekte olan ülkelerde de önemli bir enflasyon var. Ekonomi teorisinde fiyatlar arttığında talep azalır ama burada psikolojik bir enflasyon söz konusu. Vatandaş ‘bugün almazsam yarın fiyat yükselir’ mantığıyla hareket ettiği için yükselme sürüyor. Buna rağmen son iki ayda gıda enflasyonunun gerilediğini görüyoruz. Tahıl koridorunun açılması kararı kadar bunun uygulamaya geçmesi de önemli. Tahıl, dünyadaki ilgili yerlere taşınıp realize edildiğinde olumlu etkileri çok daha fazla olacaktır.”