ABD’nin başlattığı gümrük tarifeleri savaşı ve dolar üzerinden tehditler savurması sonrasında Türkiye ile Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında başlayan sıkı temas trafiğinin Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretiyle derinleşmesi bekleniyor. Erdoğan; Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in davetlisi olarak gelecek hafta (28-29 Eylül) yapacağı ziyarette Başbakan Angela Merkel ile de bir araya gelecek.
YENİ BİR TUĞLA KOYDUK Ziyarette konuşulacak önemli konular arasında ekonomi başlığı dikkat çekiyor. Ziyaret öncesi hazırlıklar yapmak üzere Türkiye dün üç bakanla adeta Almanya çıkarması yaptı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Almanya'da dün mevkidaşlarıyla bir araya geldi. Görüşmelerin ardından 3 bakan Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ve Maliye Bakanı Olaf Scholz ile ortak basın toplantısı düzenledi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yaptığı açıklamada; yaptıkları ziyaretin Osmanlı’dan bugüne Türkiye-Almanya ilişkileri tarihsel temelinin üzerine yeni bir tuğla koyma anlamında çok önemli bir ziyaret olduğunu vurguladı.
GÜÇLÜ BİR İLERLEME OLACAK Bugünkü küresel ekonomik ve ticaret perspektifinde ülkelerin ve dünyanın çok farklı tehdit ve fırsatlarla karşı karşıya olduğunu kaydeden Albayrak, “Bölgemiz çok kritik bir bölge. Ortak bakış ve stratejik bakış açısıyla yeni bir dönemin başladığını düşünüyorum. İki ülkenin sosyal yakınlaşması yeni dönemde çok daha güçlü şekilde ilerleyeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
TEMEL KONULARDA HEMFİKİRİZ Türk-Alman ilişkilerinde ekonomik olarak çok başarılı bir 15 yıl geçirdiklerini ifade eden Albayrak, “Samimi ve yapıcı dilin olduğu bir sürece girdik. Bu sürecin bir üst lige çıkması için önemli adımların atılacağı yeni bir başlangıç olarak görüyorum. İkili ilişkilerin gelişmesi bir çok pozitif gelişmeleri de beraberinde getirecek. Türkiye bir çok konuda meselelere Almanya ile aynı bakıyor. Her geçen gün Türkiye ve Almanya’nın meselelere çok daha güçlü baktığı yeni bir dönemden bahsediyoruz.” şeklinde konuştu.
GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLENSİN Bakan Pekcan da mevkidaşı ile ekonomik ve dostluk ilişkilerinin artırılması yönünde hemfikir olduklarını vurgulayarak şöyle devam etti: “İki tarafta da aynı istek, hedef var. AB ile Türkiye’nin Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi için toplantının başlaması gerekiyor. Almanya’nın desteğinin yanımızda olduğunu gördük. Ticaret hacmimiz bu sene 38 milyar dolara ulaşacak” Bakan Dönmez de son derece verimli bir toplantı yaptıklarını kaydederek, “Türkiye son 15 yıldır enerji piyasalarını serbestleştirme konusunda dev adımlar attı. Şu anda Alman şirketlerin yatırımları 25 milyar euroyu aşmış durumda” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE ÇOK GÜÇLÜ VE SAĞLAMDIR Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, ortak basın toplantısında bir soru üzerine, Türkiye’nin ne bugün, ne de önümüzdeki hafta yapılacak konuşmalarda ekonomik destek talebinde bulunmadığını söyledi. Scholz “Türkiye güçlü ve ekonomik olarak sağlam bir ülkedir” şeklinde konuştu. Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier de Türkiye’nin son derece güçlü ve ekonomik açıdan sağlıklı bir ülke olduğunu ifade ederek, “Bu hepimizi iyimser kılıyor sorunları aşabileceği yönünde. Elbette bunu aşabilmesi bizim çıkarımıza olacaktır” dedi. Merkel ile Erdoğan arasında yapılacak görüşmenin yapıcı olacağını kaydeden Altmaier, İkili ilişkilerde yeni bir sayfa açılacağını vurguladı.
Alman teknolojisiyle Türkiye’de üretelim Alman Demiryolları Sanayisi Birliği (VDB) Başkanı Axel Schuppe, “Türkiye’nin tren altyapısını Alman teknolojisiyle Türkiye’de üretelim” önerisinde bulundu. Demir yollarının genellikle kamu finansmanıyla kurulduğu için burada ortaklıkların önemli olduğunu vurgulayan Schuppe, Alman Demiryolları Sanayisi'nin Türkiye gibi piyasalarda ortaklıklar kurmak istediğini ifade etti. Schuppe, “Ulaşım sorunu; tren, metro ve şehirler arası tren gibi değişik araçlarla çözülür. Türkiye'de tren projelerinin finansmanı konusunda bir şey söyleyemem. Türkiye, 80 milyon nüfusuyla büyük bir ülke... İstanbul ve Ankara’da büyük organizasyonlar var” dedi.
GELECEĞİN ULAŞIMI İÇİN Temsil ettiği VDB'deki birçok Alman şirketinin Türkiye’de yatırımları ve şubesinin bulunduğuna dikkat çeken Schuppe, “Bunlar sadece büyük şirketler değil... Birçok KOBİ de Türkiye’de iş yapıyor. Bunlar kaliteli iş yapıyor ve insanlara eğitim veriyor. Ülkenin tren altyapısını Alman teknolojisini kullanarak Türkiye’de üreterek kuralım” diye konuştu. Schuppe, raylı sistemlerin, geleceğin ulaşımı için çok önemli olduğunu vurgulayarak, dünyada iklim değişikliği gibi sorunların da birlikte çalışarak çözülebileceğini söyledi.