'Türkiye üst aklın oyununu bozdu'

DAEŞ'in ÖSO'dan aldığı toprakları hülle yöntemiyle PYD'ye devrettiğini, Türkiye'nin de o bölgede Kürt koridorunun kurulmasına asla müsaade etmeyeceğini ifade eden Bülent Orakoğlu, "Üst aklın oyunlarını bozan Türkiye, gerçekleştirdiği operasyonlarla hem Ortadoğu'da hem de Suriye'de ciddi bir ağırlık ortaya koydu" dedi.

SÖYLEŞİ: ÖZLEM DOĞAN

milat.ozlem@gmail.com

Terör örgütü PKK'nın güvenlik güçlerini hedef alan hain saldırıları devam ederken, hükümetin örgüte yönelik operasyonları da kararlılıkla sürüyor. AK Parti-CHP koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmayınca gözler erken seçime çevrildi. Terör örgütünün saldırıları neticesi sona eren Çözüm Süreci'ni, olası erken seçim tartışmalarını ve gündemin ana başlıklarını Emniyet istihbarat Dairesi Emekli Başkanı Bülent Orakoğlu'yla konuştuk.

DİYARBAKIR BOMBALARI HDP'YE BARAJI AŞTIRDI

Başta Erdoğan olmak üzere hükümet tarafından hassasiyetle yürütülen Çözüm Süreci'nin terör örgütünün saldırıları neticesi sona ermesi süreci fiilen nasıl başladı?

Suruç saldırısı 'Çözüm Süreci' adına dönüm noktası oldu. Canlı bomba konusunda aydınlatılması gereken birçok kör nokta var. Seçim öncesi Diyarbakır'da art arda patlayan iki bomba HDP'ye barajı aştırdı. HDP'li bazı isimler Kobani içerisinde gördükleri Suruç'ta patlayan bombaların HDP'nin oyunu artıracağı yönünde açıklamalar yaptılar. Buradan olayı çok net görebiliriz.

CHP VE HDP'NİN SAPIK VE ÇARPIK ANLAYIŞI

Suruç saldırısı PKK için bir bahaneydi diyebilir miyiz?

PKK baronları Suruç saldırısını 'Türkiye IŞİD'le ortak yaptı' diyor. Bu saldırıyı küresel güçler ciddi bir şekilde Türkiye aleyhine kulandılar. Bunu Türkiye içinde de başta CHP olmak üzere birçok kesim Erdoğan düşmanlığı üzerinden dile getirdi. Aslı astarı olmayan bu sapık ve çarpık anlayışla PKK güvenlik güçlerinin evlerine girip kafalarına sıkmak suretiyle terörist eylemlerle saldırmaya başladı.

Türkiye'yi karıştırmaya yönelik planlanan saldırıların altında ne gibi bir sebep yatıyor?

Türkiye, Cerablus-Azer-Mare hattındaki DAEŞ'i bombaladı. Bu hat DAEŞ tarafından ele geçirilip hülle yöntemiyle PYD'ye devredilseydi burada PKK koridoru tamamlanmış olacaktı. Bu koridorun büyük önemi var. Çünkü Türkiye'nin Irak ya da Kürt petrollerini taşıdığı Bakü-Ceyhan boru hattına karşı alternatif bir boru hattı içeriyor.

DÜĞMEYE BASILDI; HESAPLAŞACAĞIZ

Terör saldırılarına karşı Türkiye hükümetinin sergilediği tavrı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye ABD ile koalisyon gücüne girdi ama DAEŞ'e karşı gerçekleştireceği operasyonlarla ilgili ABD'ye saatler kala bilgi verdiği ortaya çıktı. Şimdiye kadar hiçbir Türkiye Cumhuriyeti yetkilisi bu zamana kadar dış güçleri dillendirmemişti ve Davutoğlu, "Bir yerden düğmeye basıldı. Terör örgütleri kontrolsüz bir şekilde ülkemize saldırıyor. Önce bu örgütleri temizleyeceğiz, sonrada arkasındaki ülkelerle hesaplaşacağız" dedi. İlk defa Cumhuriyet tarihinde bir başbakan terör örgütlerinin arkasındaki güçlerle de hesaplaşacaklarını söyledi. Bu çok önemli.

TÜRKİYE AĞIRLIĞINI ORTAYA KOYDU

Türkiye'nin kararları ülke üzerinde planlanan oyunları bozdu diyebilir miyiz?

DAEŞ, ÖSO'dan aldığı toprakları hülle yöntemiyle PYD'ye devrediyordu. Türkiye Kürt koridorunun kurulmayacağına müsaade etmeyeceğini NATO ve ABD'ye bildirerek gereğini yaptı ve DAEŞ mevzileri bombalandı. Türkiye hem Ortadoğu'da hem de Suriye'de ciddi bir ağırlık ortaya koymuş oldu. Türkiye üst aklın oyunlarını bozdu.

Üst aklın devreye girmesinde henüz hükümetin kurulamamış olmasının da etkisi var mı?

7 Haziran seçimleri öncesi yedi düvel Türkiye'ye saldırdı ve Türkiye'nin tüm meselelerine vakıf olan Cumhurbaşkanı hedef alındı. AK Parti'nin iktidardan düşürülüp koalisyona mahku00fbm olmasını istediler. Hükümetsiz, başsız bir Türkiye yakalayıp ülkeyi iç savaşa sürükleyeceklerdi. Cumhurbaşkanı görevinin başında. AK Parti iktidarı kaybetmiş olsa da seçimden çıkan ilk parti olarak terör örgütleri mensuplarına karşı ciddi operasyonlar gerçekleştirdi.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK ATILIMLARINI ERDOĞAN GERÇEKLEŞTİRDİ

Küresel güçlerin AK Parti hükümeti ve Erdoğan'ı hedef almasının en büyük nedeni nedir?

AK Parti 2007'ye kadar vesayetçi güçlerle mücadele etti. 27 Nisan e-muhtırasına karşı milli irade için harekete geçti. Bu süreçten sonra Türkiye bağımsız bir dış politika izlemeye başladı. Dış politikada bağımsız bir politika izleyebilmeniz için batılı ülkelerle boy ölçüşebilecek bağımsız bir milli istihbarat teşkilatınız olması lazım. Eskiden istihbaratımız Batının etkisi altındaydı. Erdoğan'ın Cumhuriyet tarihinde yaptığı en önemli atılımlar bağımsız dış politika, bağımsız MİT ve bağımsız milli savunma; yerli sanayidir.

Belirli çevrelerin ısrar ettiği AK Parti-CHP koalisyonu kurulsaydı nasıl bir tabloyla karşılaşırdık?

Son dönemde terörün artmasının sebeplerinden biri de, üst aklın AK Parti-CHP koalisyonunun kurulmasını istemesidir. Koalisyon kurulduğu takdirde rahatlıkla iki parti arasında oynayabileceklerdi. Devletin milli kuruluşlarını 'silah kaçakçılığı yapıyor', emniyet DHKP-C ile işbirliği yapıyor iftiraları ile yıpratmaya çalışan Kılıçdaroğlu'nun devlet içinde temsil kabiliyeti olmadığı apaçık. CHP gibi MHP ile de koalisyon olmaz.

KOALİSYONLA ÜLKE KAN GÖLÜNE DÖNERDİ

Türkiye'yi geriye götüren koalisyonlar tarihine bakacak olursak, yeni bir koalisyon kurulsaydı ülke kaosa sürüklenir miydi?

Üst aklın istediği koalisyon kurulsaydı uzun süre devam etmeyeceği gibi ortalık kan gölüne dönerdi. Türkiye'nin tek başına iktidar olacak kararlı, güçlü ve istikrarlı bir hükümete ihtiyacı var, bu da ancak AK Parti ile ve Cumhurbaşkanımızla mümkün olur. Eğer kendi başına karar veren milli bir akıla sahip olmasaydık DAEŞ, PYD ortaklığıyla bir Kürt koridoruyla karşılaşacaktık. Ülkenin ulusal güvenliği tehdit altına girecekti.

Önümüzde olası bir erken seçim var. Yaşanan son gelişmeleri de göz önünde bulundurursak, nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?

Kurulan kumpası vatandaş gördü. Yeniden bir seçim yapıldığı takdirde AK Parti'nin tek başına iktidar olacağını düşünüyorum. Fakat bu sürecin hızlı işlemesi gerekir. Çünkü karşı tarafta bunun hesabını yapıyor. Erkem seçime gidilecek süreç içerisinde ciddi terör olayları yaşanacaktır. Seçimin ekim ayında gerçekleşmesi, kasım ayına bile kalmaması gerekir.

AK PARTİ TEK BAŞINA İKTİDAR OLACAK

Seçimin bir an evvel yapılması ülke menfaatleri açısından nasıl bir getiri sağlayacaktır?

Önümüzdeki seçim AK Parti'yi iktidar yapacak. Ciddi anlamda AK Parti'ye geri dönüş var. Türkiye'nin güvenliği açısından en doğrusu bu olur. Terör örgütlerini kullananlar yeni bir saldırıya geçmeden seçimi gerçekleştirmemiz lazım. Üst akıl AK Parti'nin yeniden tek başına iktidar olacağını biliyor o yüzden harekete geçebilirler. Seçim en geç ekim ayında yapılmalı.