Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, su kaynaklarının durumunu değerlendirmek için her yıl nisan ayında toplantı yaptıklarını belirterek, bu sene toplantıyı, su sıkıntısı konusunda gazetelerde çıkan haberlerin vatandaşları paniğe sevk etmesi nedeniyle erkene aldıklarını söyledi.
Eroğlu, "Bütün ekibimle beraber 81 ilin su durumunu, 'yaz ayında ne olabilir' bunun değerlendirmesini yaptık. Yağmurlar da geldi. Hiçbir ile susuzluk çektirmeyeceğiz." diye konuştu.
Şehir merkezlerinin içme suyu bakımından sıkıntı çekmemesi ve gerekli tesislerin yapımına zamanında başlanabilmesi için, 2008'de, 2008-2012 yıllarını kapsayan "81 Şehir Merkezinin İçme-Kullanma ve Sanayi Suyu Temini Eylem Planı" başlıklı bir eylem planı hazırladıklarını dile getiren Eroğlu, bu planı bugüne kadar revize ederek devam ettirdiklerini ifade etti.
Bu eylem planıyla, şehir merkezlerinin asgari 2040'a kadarki su ihtiyaçlarının, 2023'e kadar yapılacak tesislerle sağlanmasını hedeflediklerini aktaran Eroğlu, şöyle devam etti:
"Bu planla bütün şehirlerin talep ve ihtiyaçları, uzun vadeli ele alındı ve buna göre bir yol haritası belirlendi. Çalışmalar sayesinde Türkiye'de su sıkıntısı yaşanmıyor. Yani biz oturup beklemedik. Yıllardır bu konuda çalışıyoruz. Hatırlayın 2014'te ciddi bir kuraklık yaşanmıştı. Büyük kuraklık karşısında İstanbul ve Yalova, aldığımız tedbirler sayesinde susuzluk sıkıntısı çekmedi."
Bakan Eroğlu, 2017'de son 44 yılın en şiddetli kuraklığının yaşandığını, buna rağmen Türkiye'de 3 ilde su sıkıntısının mevcut olduğunu ve bu iller için gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.
"Gaziantep'e 500 bin ilave nüfus geldi"Gaziantep, Kilis ve Adıyaman'da su sıkıntısı yaşandığını aktaran Eroğlu, "Gaziantep'e 500 bin ilave nüfus geldi, Suriyeli ve Iraklı dediğimiz mültecilerden. Onların da su ihtiyacı var. 2025-2030 yılına kadar yetecek su yetmemeye başladı." dedi.
Gaziantep için ülkenin en uzun isale hatlarından birini inşa ettiklerini kaydeden Eroğlu, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bu yıl sonuna, Gaziantep'in kurtuluş yıl dönümüne kadar tamamlayacağız. İnşa edeceğimiz Düzbağ İçmesuyu İsale Hattı ile kısa orta vadede, şehrimizin içme suyu sıkıntısını ortadan kaldıracağız. Kısa zaman içinde inşaatına başlayacağımız Düzbağ Barajı ile şehrin uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılamış olacağız. Büyük bir isale hattı, Türkiye'de Melen'den sonra en büyük içme suyu temini projesi. Yaklaşık 1,2 milyar lira. Allah'ın izni ile bitireceğiz çünkü gece gündüz çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Yağışlar, barajları olumlu etkiledi"Son haftalardaki yağışların barajlardaki doluluk oranını olumlu yönde etkilediğini ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:
"Bugün itibarıyla İstanbul'daki içme suyu barajlarında doluluk oranı yüzde 89,4. Bu oran Ankara'da yüzde 15,17'ye, İzmir'de yüzde 48,7'ye, Bursa'da da yüzde 75,1 seviyesine yükseldi. Yine günümüz itibarıyla İstanbul'daki içme suyu barajlarında 783,9 milyon, Ankara'da 218 milyon, İzmir'de 145,7 milyon, Bursa'da 48,9 milyon metreküp su bulunuyor. Hiçbir ilimizde içme suyu konusunda su sıkıntısı yaşanmamaktadır. Yağışların önümüzdeki günlerde daha da artmasını bekliyoruz."
'Ankaralılar Gerede'den gelen suyu içecek'Ankara'da da su sıkıntısı yaşanmayacağını belirten Eroğlu, "Ankara için, Gerede'den takriben 32 kilometre tek bir tünel, dünyanın en uzun içme suyu tünelini yapıyoruz. Suyu bu yıl içerisinde getireceğiz, çok hızlı ilerliyor şu anda. Günde 15 metre tünel kazıyoruz ve neticede Gerede'deki suyu Çamlıdere'ye ileteceğiz ve Ankara o bölgenin memba sularını içecek." ifadelerini kullandı.