Türkiye, Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'ndan (AKKA) çekildiğini duyurdu. Bu antlaşma, 1990 yılında Paris'te imzalanmış ve NATO ile Sovyetler Birliği arasında Avrupa'daki silahlı güçlerin hareket ve malzemelerine kısıtlar getirmeyi amaçlamıştı.
Rusya'nın 2023 Kasım'ında resmi olarak AKKA'dan çekildiğini açıklamasının ardından ABD ve NATO, yükümlülüklerini askıya aldıklarını duyurmuştu.
Türkiye çekilme kararı aldıTürkiye, ABD'nin kararından üzüntü duyarak tarafları antlaşmaya dönmeye çağırmıştı. Ancak son dönemde artan gerginliklerin etkisiyle Türkiye de antlaşmadan çekilme kararı almış oldu.
İlgili Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin 5 Nisan tarihli sayısında yayımlanarak 8 Nisan'dan itibaren geçerli olacak şekilde duyuruldu.
AKKA anlaşması nedir?Türkiye, 1990 yılında Paris'te imzalanan Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması'ndan (AKKA) çekildi. Bu antlaşma, NATO ve Varşova Paktı arasında imzalanmış ve Avrupa'daki silahlı güçlerin hareket ve malzemelerine kısıtlar öngörmüştür.
AKKA, zırhlı muharebe araçları, muharebe tankları, savaş uçakları, toplar ve saldırı helikopterleri gibi toplam beş konvansiyonel silah kategorisinde sayıca indirimler getirmiş, karşılıklı bilgi paylaşımını ve sınırlamaları içermiştir. Antlaşma, coğrafi olarak Avrupa'nın Atlantik kıyılarından başlayıp Sovyetler Birliği'nin Ural Dağları'na kadar olan bölümü kapsamaktadır.
AKKA Antlaşması, tarafların tabi olacağı sınırlamaları ve kuvvet indirimlerinin nasıl yapılacağını belirlemiştir. Antlaşmanın getirdiği rakamsal sınırlamalar arasında muharebe tankları için 40.000, zırhlı muharebe araçları için 60.000, toplar için 40.000, savaş uçakları için 13.600 ve taarruz helikopterleri için 4000 bulunmaktadır. Deniz üzerindeki donanma unsurları bu antlaşma kapsamı dışında bırakılmıştır.
Antlaşma ayrıca, askeri ekipmanın satılmasını yasaklamış ve yok edilmesini veya barışçıl amaçlarla kullanılabilecek hale getirilmesini karara bağlamıştır. AKKA, kaydırmaların belli bir alanda toplanmasının önüne geçmek amacıyla birbirine geçen dört bölge belirlemiştir.
Rusya'nın AKKA'dan çekilmesinin ardından NATO, Rusya'nın taahhütlerine uyana kadar revize Antlaşmayı onaylamayacağını bildirmişti. Rusya'nın tamamen antlaşmadan çekilmesi, yeni bir konvansiyonel silahlanma döneminin başlangıcı olarak kabul edilmiştir.