Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, geçen hafta açılışı yapılan Türk-Özbek Hukuk Araştırma Merkezi ile Özbekistan'daki hukuk reformuna özellikle anayasa, bilişim sistemleri ve dezenformasyon hukuku alanlarında destek vereceklerini, merkezin yeni kurulacak Özbek-Türk Üniversitesinin bir mikro modeli olduğunu belirtti.
Rektör Aydınlı, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile Taşkent Devlet Hukuk Üniversitesinin Özbekistan'da ortaklaşa kurduğu ve geçen hafta açılışı yapılan Türk-Özbek Hukuk Araştırma Merkezine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Üniversitenin Özbekistan'la ilişkilerinin 2019'dan beri yoğun şekilde devam ettiğini anlatan Aydınlı, geçen hafta açılışı yapılan Türk-Özbek Hukuk Araştırma Merkezi ile bu ilişkinin taçlandırıldığını söyledi.
'Özbekistan'ın en dikkat çekici reformu hukuk'Rektör Aydınlı, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'ın "Yeni Özbekistan" adı altında birçok alanda reform başlattığını belirterek, şöyle devam etti:
"Bu reformlardan da en dikkati çekeni hukuk reformu. Ben de bir hukukçu olduğum için özellikle Özbekistan Taşkent Devlet Hukuk Üniversitesi ile ilişkilerimizi yoğunlaştırmak üzere pek çok çalışmaya imza attık. Özellikle pandemi döneminde bu üniversite ile yapay zeka, siber güvenlik ve sosyal medya hukuku konularında toplantılar yaptık. Bu konularda da yayınlarımız da oldu. Bu işbirliğinin devamını getirerek Taşkent Hukuk Üniversitesi ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ortaklığında kurduğumuz Türk-Özbek Hukuk Araştırma Merkezinin açılışını da geçen hafta yaptık. Özbekistan'daki hukuk reformuna özellikle anayasa, bilişim sistemleri ve dezenformasyon hukuku alanlarında destek veriyoruz. Harvard'da bilişim ve yapay zeka hukuku analında ihtisaslaşmış bir öğretim üyemizi Özbekistan'a göndererek bu sürece katkı veriyoruz. Kurulan merkez aracılığıyla uluslararası hukuka yönelik de çalışmalar yapacağız."
'Özbek ve Türk iş adamlarına da hukuk hizmeti vereceğiz'Özbekistan'a bilişim sistemleri, dezenformasyon hukuku ve anayasa hukuku üzerinde verilecek desteklere ilişkin Aydınlı, bu merkezin farklı işlevlerinin bulunduğunu anlattı.
Merkezin faaliyetlerinin en temelinde bir yüksek lisans programının başlatılmasının bulunduğunu dile getiren Aydınlı, "İlk adım olarak yapay zeka, siber güvenlik ve sosyal medya hukuku derslerinin yoğun olduğu yüksek lisans programını başlatmış bulunuyoruz. Bu dersler için akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz arasında bir değişim söz konusu olacak. Yüksek lisans programını bu şekilde devam ettirirken aynı zamanda Özbekistan'daki hukuk reformuna da ciddi destek veriyoruz, bunu da özellikle belirtmek istiyorum." diye konuştu.
Aydınlı, "Bazı hukuki ihtilaflar konusunda hem Özbek iş adamlarına hem Türk iş adamlarına ihtiyaç duydukları hukuk hizmetini de merkez olarak vereceğiz. Yani hem Türkiye Özbekistan arasındaki devletler arası ilişkiyi hem de üniversite ilişkisini üst üste örtüştürmek istiyoruz." dedi.