Türkiye otonom araçlara hazır mı?

Gelişen teknolojiyle birlikte ilerleyen otomotiv markaları yaptıkları Ar-Ge yatırımlarıyla yakın gelecekte tamamen otonom araç üretmeye başlayacak. Bu doğrultuda şehirler, caddeler ve sokaklar sürücüsüz araçlara göre dizayn edilmeye başladı.

FIRAT İPEK

Otomotiv dünyası de ileri teknolojiye yatırım yapan sektörlerin başında geliyor. Düzenlenen uluslararası fuarlarda üzerinde çalıştıkları otonom araçların prototiplerini sergimeyerek gövde gösteri yapan otomotiv markaları, yakın geleceği şimdiden tasarlıyor. İleri teknoloji kullanılarak üretilecek olan bu otonom araçlar, sürücülerin yerine direksiyonun başına geçeçek. Bu doğrultuda şehirlerin, caddelerin ve sokakların alt yapısının gelişen araç teknolojisiyle doğru orantılı olarak geliştirilmesi gerekiyor.

Türkiye çalışmalara başladı

Yakın gelecekte dünya otomotiv piyasasında yer bulmak isteyen Türkiye, şu anda 3’üncü seviyeye hazır otonom yani sürücüsüz araç üretmek için çalışmalara başladı. Bu konuda açıklama yapan Türkiye Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Gürcan Karakaş, "2022'nin ortasında dış dünyadaki araçlar yavaş yavaş piyasaya girmeye başladığında biz de elektrikli aracımızı piyasaya sürmeye başlayacağız. Ve buradaki araç 3'üncü seviyeye hazır otonom (sürücüsüz) bir araç olacak" dedi.

Milli Teknoloji Hamlesiyle her konuda teknolojiye yatırım yapan Türkiye, şehir planlamasında da çalışmalara başladı. Türkiye, cadde ve sokakları gelecek için hazırlamak için gerekli donanıma ve tecrübeye sahip.

ABD geriledi

Dünyanın otonom araçlara ne kadar hazır olduğunun anlaşılması için Uluslararası danışmanlık, denetim ve vergi firması KPMG’nin hazırladığı 'Otonom Araçlar Hazırlık Endeksi' araştırmasına göre Hollanda bu yıl da birincilik koltuğunu korudu. Rapora göre geçen yıl ilk üçte olan ABD bu yıl dördüncülüğe geriledi. Otonom araç sıralamasına hızlı giren Norveç doğrudan üçüncülüğe yerleşti. Listede dikkat çekici bir ayrıntı da, ilk 10’da Avrupa’dan 6 ülke yer alması oldu.

Şehirlerini otonom araçları hazırlayan bazı ülkelerin yaptığı çalışmalar

- Endekste iki yıl üst üste birinci olan Hollanda, otonom araç adaptasyonu için komşu ülkeleriyle işbirliği halinde. Amsterdam’dan Antwerp’e, Rotterdam’dan Ruhr Vadisi’ne kadarki ana rotalar için 100’den fazla otonom tırdan oluşan bir taşıt grubunun lansmanını yapmayı planlıyor.

- İkinci sırada yer alan Singapur, önde gelen bir üniversitenin işbirliği ile inşa ettiği test kasabasında, trafik ışıkları, otobüs durakları, gökdelenler ve yapay yağmur makinesi ile oldukça nemli, tropikal hava şartları oluşturarak otonom araçların test sürüşlerini gerçekleştiriyor.

- Otonom araçların umumi yollarda test edilmesini yasallaştıran Norveç, aynı zamanda küçük ölçekli otonom otobüs servisleri işletmeye başlıyor. Ülkede bir otonom taksi pilot uygulaması da 2019 için planlanmış durumda.

- Finlandiya otonom araçların kış şartlarında çalışması ve otonom otobüs hizmetleri üzerine yoğunlaşıyor. Aynı zamanda sarı yol çizgilerini otonom araç dostu olan beyaz çizgilere çeviriyor.

- Yeni otonom araç test bölgeleri ile pilot uygulamalar yürütebilen Çekya, yerel araç üretimi alanında da ön plana çıkıyor.