Türkiye motosiklet sektörü büyüyor, sorunlar derinleşiyor

Türkiye'de motosiklet kullanımı hızla artarken, bu durum dış ticaret rakamlarına yansıyor ancak motosiklet kullanıcıları, özellikle İstanbul'da bekledikleri desteği bulmakta zorlanıyor. Ucuz motosikletlerin yaygınlaşmasıyla birlikte bakım, parça temini ve güvenlik gibi konularda ciddi sorunlar yaşanıyor, bu da kullanıcıların mağduriyetini artırıyor.

İmza: Muhammed Bozkurt

Türkiye'de motosiklet kullanımı hızla artarken, bu durum dış ticaret rakamlarına ve sektörün genel yapısına da yansıyor. Ekonomik sebeplerle ya da trafik sorunlarından kaçınarak şehir içi ulaşımda rahatlık arayan birçok kişi motosikletleri tercih ediyor. Ancak, büyüyen motosiklet sektörü ve kullanıcıları, ülkemizde bekledikleri desteği bulmakta zorlanıyor.

Özellikle İstanbul'da motosiklet kullanıcılarının yaşadığı sorunlar göz ardı ediliyor. Belediyeler, kullanıcıların taleplerine duyarsız kalarak şehirdeki motosiklet sürücülerini zor durumda bırakıyor. Örneğin, basit bir önlemle çözülebilecek olan çim sulamalarından kaynaklı yolların ıslanması sorunu, hala bir çözüm bulabilmiş değil. Bu ihmaller, ciddi yaralanmalı kazalara ve hatta ölümlere yol açabilecek riskleri beraberinde getiriyor. Motosiklet kullanıcıları, yaşadıkları bu sıkıntılara çözüm bulunması için yetkililerden acil adımlar bekliyor.

Bu büyüyen ilgi, dış ticaret rakamlarına da yansımış durumda. 2019 yılında 94 milyon 876 bin dolar olan "motosikletler ve yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlar" ithalatı, Kovid-19 salgınının etkisiyle 2020'de 141 milyon 877 bin dolara, 2021'de ise 213 milyon 178 bin dolara ulaştı. 2022 yılında 290 milyon 770 bin dolara çıkan bu rakam, 2023'te ise 684 milyon 71 bin dolar seviyesine yükseldi. Bu yılın ilk yarısında ise 527 milyon 532 bin dolarlık motosiklet ithal edildi. İthalatın büyük bölümü Uzak Doğu ülkelerinden gerçekleşti; Çin, 2022 yılında 125 milyon 15 bin dolarla ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi Vietnam, İtalya, Hindistan ve Almanya takip etti.

Ucuz motosikletlerin yaygınlaşması ciddi sorunlar getiriyor

Ancak, ucuz motosikletlerin yaygınlaşması, beraberinde ciddi sorunlar getiriyor. "Ucuz etin yahnisi yavan olur" atasözü, özellikle Çin malı ya da Türkiye'de yarı montajı yapılan motosikletlerde kendini gösteriyor. Kaliteli ve tanınmış markaların bakım ve tamir standartları belli iken, daha düşük maliyetli motosikletler, kullanıcılarını rodaj bakımından itibaren zor durumda bırakmaya başlıyor. Uzun vadede parça bulma zorluğu, yüksek yedek parça maliyetleri ve garanti dışı kalma gibi sorunlar kullanıcıların mağduriyetini artırıyor.

Sektör temsilcileri, motosiklet alıcılarını uyararak, kaliteli ve güvenilir markaları tercih etmelerinin, uzun vadede daha az sorun yaşamalarına ve maddi açıdan daha avantajlı olmalarına yardımcı olacağını belirtiyor. Motosiklet sektörünün büyümesiyle birlikte bu sorunların çözülmesi, hem kullanıcılar hem de sektör için büyük önem taşıyor.