Türkiye Lübnan'daki tehdidi yıllar önce görmüş

MSB'den Lübnan'daki saldırılarla ilgili, "Türk Silahlı Kuvvetlerimizde, sadece yerli ve milli muhabere sistemleri ve yazılımlar kullanılmaktadır. Bu olay özelinde de Milli Savunma Bakanlığı olarak gerekli incelemeleri yapıyoruz" denildi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) yetkilileri, İsrail'in Lübnan'da Hizbullah’a ait çağrı cihazları ve telsizlere yönelik patlama saldırılarının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bu tür tehditlere karşı aldığı önlemler hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakanlık yetkilileri, TSK’nın sadece yerli ve milli muhabere sistemleri ile yazılımlar kullandığını belirterek, üçüncü tarafların herhangi bir şekilde üretim sürecine dahil olması durumunda ek kontrol mekanizmalarının devreye alındığını vurguladı. Yapılan açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetlerimizde sadece yerli ve milli muhabere sistemleri ve yazılımlar kullanılmaktadır. Üretim sürecine herhangi bir şekilde üçüncü tarafın dâhil olması durumunda tedarik ve üretim sürecinde ilave detaylı kontrol mekanizmalarımız işletilmektedir,” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, TSK’nın icra ettiği harekatlar ve dünya genelinde yaşanan gelişmeler ışığında sürekli olarak tedbirlerin gözden geçirildiği ve yeni önlemler geliştirildiği ifade edildi. Özellikle Ukrayna'daki savaş ve Lübnan’da yaşanan saldırılardan çıkarılan derslerin dikkate alındığı belirtilerek, “Bu olay özelinde de Milli Savunma Bakanlığı olarak gerekli incelemeleri yapıyoruz,” denildi.

Yetkililer, TSK’nın son yıllarda elektronik harp, muhabere, bilgi sistemleri ve siber savunma alanlarında yerli mühendislerin desteğiyle büyük bir gelişim kaydettiğini ve bu alanlarda daha da güçlü hale geldiğini belirtti.