Türkiye ile uğraşmak başlarına bela olacak

AK Parti Kuzey Almanya SKM Başkanı ve Alman ADD Partisi'nin kurucu üyesi Coşkun Akgül, Türkiye'deki seçim sonuçlarını değerlendirirken: "Halkın yarısı Erdoğan'a karşı" yaklaşımında bulunan Merkel, Almanya'da büyük oy kaybına uğradığını söyledi.

Neşat Gündoğdu/Ankara

AK Parti Kuzey Almanya SKM Başkanı ve Alman ADD Partisi'nin kurucu üyesi Coşkun Akgül ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan Almanya'daki seçim sonuçları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

AK Parti Kuzey Almanya SKM Başkanı ve Alman ADD Partisi'nin kurucu üyesi Coşkun Akgül "Referandum sürecinden sonra da çok büyük bir oy kaybı var. Nazi yanlısı Almanya İçin Alternatif Partisi'nin 80 milletvekili onlar için baş belası olacak" dedi ve şunları ekledi:

Merkel seçimi kaybetmiştir

"Türkiye aleyhine propaganda yapan gazeteler kesinlikle insanları yanıltıcı bir yönde hareket ediyorlar. Aslında 16 Nisan Referandum sürecinden beri başlayan Alman vatandaşların tepkileri var. 'Verilmiş bir hakla neden insanların özgürlükleri kısıtlanıyor, Ama biliyoruz ki bunların politikacıları ve yapmış oldukları algı operasyonlarıdır. Bizde şunu söylüyoruz: Merkel'in CDU'su şuan kaybetmiştir, Martin Schulz'un SDP'si kaybetmiştir ve büyük bir ihtimalle üçlü koalisyona gidilecektir. CDU üçlü koalisyona gittiği zaman SPD'nin hiçbir fonksiyonu zaten kalmayacak. Milletvekili sandalye sayısından hariç hiçbir fonksiyon elde etmeyecektir. Onlar için en büyük sıkıntı AFD'nin 89 milletvekili ile meclise girmesi ve bu Almanlar tarafından korku ve endişe ile karşılanıyor. Buradaki Türk vatandaşları da özellikle bizim camia bu sonuçlarla çok mutlu ve memnun bir durumda."

Türkiye ile uğraşmanın cezasını çektiler

Merkel'in CDU'su çok büyük bir oy kaybına uğradığını hatırlatan Akgül, şunları anlattı: "Bunların kendileri de bunun farkındadır. Bununla ilgili algı operasyonu yapıyorlar. Bizim oradaki Türk vatandaşlar, zafer kazanmış gözüyle bakıyor. Çünkü gerçekten büyük bir oy kaybına uğradılar. Şu an CDU ve Yeşiller ve başka bir parti ile koalisyona gidecek. SPD dışlanmış bir parti olarak kalacaktır. Ama onları en çok zorlayacak AFD'dir. AFD'nin elde ettiği 89 milletvekili çok iyi bir rakam ve Nazi kökenli bir parti, aşırı sağcıların olduğu bir parti. Alman vatandaşların büyük tepkisine yol açtı. Hatta 'Türkiye ile bu kadar uğraşmanızın sonucunda bunlar meclise girdi' diye söyleniyorlar. Merkel'in partisinde de çatırdamalar var, Merkel'e karşı tepkiler var. Onun harici sokaktaki vatandaş, seçmen 'Türkiye ile bu kadar uğraşmanız sonucunda AFD meclise girdi' diye veryansında bulunuyorlar."

Ötekileştirmenin hiç kimseye faydası yok

"Türkiye'ye karşı olan birilerinin oy kaybettiğini, Türkiye karşıtlığının ötesine de inanılmaz ırkçı ve nefret dolu olanların da oy yükselttiğini söyleyen TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Taha Özhan ise, şunları söyledi: "Dolayısıyla burada her durumda iç açıcı bir manzara yok. Onlar açısından da bizim açımızdan da. Son tahlil de Almanya'daki aktörlerle rasyonel ilişki geliştirmek isteyenler ile rasyonel ilişki geliştirme durumumuz var. Biz isteriz ki ilişkilerimiz verimli rasyonel ve duygulardan arınmış bir şekilde yürüsün. Ama bunu yürütme şansı her zaman mümkün olmuyor. Ne Almanya'nın ne Avrupa'daki önde gelen aktörlerin böyle bir ötekileştirme hareketlerinin hiç kimseye faydası olmaz. Zaman zaman yapıyorlar, ama bunun kazananı da olmuyor maalesef. Bizim orada çok vatandaşımız ve soydaşlarımız var. Bizler, onlarında bizimle ikili ilişkilerinde verimli ve huzurlu gideceği bir tarzı tercih ediyoruz, maalesef bunu her zaman yakalayamıyoruz. Seçim dönemlerinde bu daha da retorik yükseliyor. Zaten orada derinde oturmuş bir ötekileştirme var. Seçimlerde bu söylev dönüşüp ilişkileri zedeleyici bir noktaya geliyor. İnşallah bunlar düzelir."