Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Başbakanlık Merkez Binada düzenledikleri basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Çağlayan, AB ile ABD arasında yapılması planlan serbest ticaret anlaşmasına yönelik soru üzerine, uzun süredir bu konu üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barak Obama'ya daha önce konuyla ilişkin mektup gönderdiğini anımsatan Çağlayan, Erdoğan'ın, son ABD ziyaretindeki heyetler arası görüşmede, Türkiye'nin böyle bir anlaşma dışında kalmasının Türk- Amerika ticaretini olumsuz etkileyeceğini ifade ettiğini belirtti. Çağlayan, şöyle konuştu:
"Gelmiş olduğumuz nokta şudur: En azından direkt serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlama gibi bir hakkı bize getirmiyor bu ama bizim böyle bir konuda aramızda bir değerlendirme etki analizi yapacağız. Bu bizim için son derece önemli. Bunun bu şekliyle ortaya konması ve her iki iradenin buna razı olması önemli. Öncesinde arkadaşlarımız bugün itibariyle çalışmaya başladılar. Nasıl bir komisyon? Gündemi ne olacak, çalışma şekli ne olacak? Nasıl bir sistem gerçekleştireceğiz? Mutlak suretle bir süre öngöreceğiz. Arkadaşlarımız bu konudaki çalışmayı yaptıktan sonra beraber değerlendireceğiz.
AB ile ABD arasındaki anlaşma çok uzun sürer, zor olur ama Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmanın daha kolay olacağı kanaatindeyim. Benim temennim, beklentim ve bütün gayretimiz AB-ABD arasındaki serbest ticaret anlaşması nihayetleninceye kadar Türkiye'nin fazla vakit kaybetmeden bunu en iyi şekilde değerlendirmesi."
Türkiye ile ABD arasındaki bir serbest ticaret anlaşması yapılmasının gündeme gelmesi halinde sivil toplum örgütlerini de devreye sokacaklarını anlatan Çağlayan, bu süreçte TUSKON, ASKON, TÜSİAD gibi kuruluşların, Amerika'daki Türk-Amerikan şirketlerinin, derneklerin aktif görev alacaklarını söyledi.
Suriye'de yapılan işler
Bir basın mensubunun "Suriye yönetiminin, Türk iş adamlarının hak edişlerini sildiği haberleri var. Size böyle bir bilgi geldi mi?" şeklindeki sorusuna karşılık Çağlayan, şunları kaydetti:
"Suriye ile ilgili problemler iki senedir yaşanıyor. Suriye konusunda BM karar almadığı için Libya'daki kadar rahat hareket edemedik. Libya'da yaşanan olaylarla beraber BM Güvenlik Konseyi'nin almış olduğu karar çerçevesinde birçok değerlendirme yapma imkanına sahip olmuştuk. Suriye meselesinde ise yaptığımız şeyler oradaki iş yapanların SSK'yla ilgili ödemelerine destek olmaktı. Teminat konusunda şu anda kayda değer bir şey bize henüz intikal etmiş değil. Ancak daha evvel bir iki bu şekilde bir talep gelmişti. Bir tanesinde de firmanın almış olduğu avans ve ürününü teslim edememesinden dolayı kaynaklanan bir şey vardı. Çok net bir şekilde elimizde herhangi bir kayıt veya talep yok."