Dünya genelinde etkisi gösteren koronavirüse karşı geliştirilen aşılar insanlar üzerinde uygulanma başlandı. Türkiye'de de aralık ayının sonlarına doğru uygulamaya geçilmesi beklenen aşı için vatandaşlar çok fazla araştırma yapıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uygulanacak olan aşı hakkında bazı bilgiler paylaştı. Peki Türkiye hangi koronavirüs aşısını uygulayacak? Aşı yaptırmak güvenli mi? Kimler aşı olacak? Aşı ücretsiz mi? Detaylar haberimizde...
Türkiye ilk aşamada Çin'li Sinovac firmasının CoronaVac aşısını uygulayacak.
Ülkemize getirmek için en etkili aşıyı bulmak için çalışmalar tüm hızıyla devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşı ile ilgili son gelişmeleri aktardı. Koronavirüs aşısının Türkiye'ye geleceği tarihi duyuran Koca aşının ilk kimlere yapılacağını ve nasıl bir yol izleneceği konusunda detayları duyurdu.
KORONAVİRÜS AŞISI TÜRKİYE'YE GELDİ Mİ?
Şu anda teminine en yakın olduğumuz üç aşıdan birisi olan, sözleşme imzaladığımız aşı ile ülkemizde geliştirilen aşılardan ilk klinik çalışmalara ulaşan aşı “inaktif” diye bilinen aşılardır. İnaktif aşılar, farklı hastalıklar için uzun yıllardır ülkemizde uygulanmakta olan ve uzun dönem güvenlilikleri bilinen aşılardır. Aşıların temini sonrasında uygulanmasına yönelik olarak lojistik imkanlarımız ve alt yapımız hazır durumdadır. Temin etmek üzere olduğumuz diğer aşı ise mRNA aşısıdır ve genetik yoldan etki eden ve daha kısa sürede üretilebilen bir aşıdır. mRNA aşıları insanlarda yeni uygulanan bir teknoloji ile hazırlanmaktadır. Çalışmalarda kısa dönem başarılı sonuçlar alınmıştır. Türkiye’nin standartlarına uygun olabilecek diğer alternatif aşılar için de görüşmelerimiz devam etmektedir. Sözleşme yaptığımız aşının ilk kısmının Türkiye’ye 11 Aralık’tan sonra gelmesi beklenmektedir.
Aşılar geldiğinde öncelikle uluslararası akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları tarafından, ülkemize ithal edilen tüm aşılarda da uygulanmakta olan incelemeler yapılacaktır. Bu incelemelerde aşının güvenlilik testlerinin olumlu çıkması ve sonuçlanmakta olan Faz 3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanmasını takiben veriler, TİTCK tarafından değerlendirilecek ve ülkemiz standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecektir. Aşıların uygulanmasına bu aşamadan sonra geçilecektir. Ülke olarak önceden hazırlıklı olmanın gayreti içindeyiz. Bilim Kurulumuz aşılama stratejisi üzerindeki çalışmalarını yürütmektedir.
KORONAVİRÜS AŞISI İLK KİMLERE YAPILACAK?
Bilim Kurulumuzca çeşitli nüfus grupları arasında enfeksiyon kapma, ölüm oranı, olumsuz toplumsal etki riski gibi unsurlar göz önüne alınarak genel öncelikler belirlenmektedir. Bu önceliklere göre aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütülmesi planlanmaktadır. İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacaktır. İkinci aşamada toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacaktır.Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanları kapsamaktadır.Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacaktır.
Öte yandan Türkiye’ye ilk etapta 50 milyon doz CoronaVac aşısı gelecek. Bu aşılar öncelik riskli gruplar olmak üzere ikişer dozdan 25 milyon kişiye uygulanacak. Eksi 2 ile 6 derece sıcaklıkta muhafaza edilebilen CoronaVac aşısı, eczanelere dağıtılmayacak ve sadece Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık merkezlerinde ücretsiz olarak uygulanacak. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, mevcut aşı dolaplarının sipariş edilen sayıya yetecek kapasitede olduğunu belirterek, “Salgınla mücadelede bu ilk aşama. Çin aşısından sonra ruhsat alan aşılar da hem eczanelere, hem sağlık kuruluşlarına gelmeye devam edecek.