Türkiye Ezber Bozdu

Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle'nin "Türkiye başdöndürücü bir şekilde gelişti" dedi. Alman Bakanın sözlerini değerlendiren uzmanlar ise kimse Türkiye'den böyle bir performans beklemiyordu" ifadelerini kullandı.

MAAZ İBRAHİMOĞLU

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle katıldığı bir toplantıda Dış işleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na: "Türkiye baş döndürücü bir şekilde gelişti. Türkiye, haklı eleştirilere rağmen reformları gerçekleştirdi. Türkiye, İslami kültür çevrelerinde önemli bir köprü işlevi görüyor. Aynı zamanda NATO üyesi olarak da ortak güvenlik konusunda sorumluluk üstleniyor. Dikkat edelim de günün birinde Türkiye'nin bize (Avrupa'ya) olduğundan daha çok bizim Türkiye'ye ihtiyacımız olmasın" ifadelerini kullandı. Westerwellen'in sözlerini değerlendiren politikacılar yıllarca yerinde saymış bir Türkiye'nin ezberleri bozduğunu söyledi.

Kimse inanmazdı

Yazar Etyen Mahçupyan Türkiye'nin ekonomik gelişmesinin yanında parlamentodaki istikrarında etkili olduğunu belirtti. Kürt meselesinin çözümüyle ivmenin hızlandığını kaydeden Maçupyan, "Türkiye o kadar uzun süre yerinde saymıştı ki böyle bir performans kimse tarafından beklenmiyordu. Bunlar hep göreceli şeyler. Türkiye Avrupa'nın ekonomik açıdan durduğu bir noktada durdu. O nedenle çok fazla dikkat çekti. Aynı zamanda bu ekonomik başarı istikrarlı bir hükümetin ve parlamentosunun paralelinde oldu. Bütün bunlar batıdan bakıldığında şaşırtıcı şeylerdi. Birde buna Kürt meselesinin çözümü açısından çözüme yönelik adımlar gelince tabi ki bir sürpriz oldu. Yani 15 yıl evvel bunarlı söyleseydik kimse inanmazdı. Avrupalılar da inanmadılar ve onlara yadırgatıcı gelen bir durumla karşılaştılar" dedi.