Milat Gazetesi / Özlem Doğan
Türkiye eski içine kapanık günlerini geride bıraktığından beri yerli ve milli savunma sistemlerinden ulaşıma, ekonomiden dış ilişkilere kadar her noktada büyük atılımlar gerçekleştirdi. Yeni ve güçlü Türkiye mazlumlara elini uzatmaya devam ederek Osmanlı’dan kalma misyonunu da devam ettiriyor. İslam coğrafyasına kan kusturan, doğal kaynaklarını sömüre ülkelere dünyanın beşten büyük olduğunu her fırsatta söyleyen Başkan Erdoğan, küresel güçlerin sömürdüğü kıtalardaki ülkelerin uğradığı haksızlıkları da dile getiriyor. Türkiye olarak yardım elini uzatıyor. Azad Keşmir Cumhurbaşkanı Masood Khan’la Jammu ve Azad Keşmir’i, Pakistan ve Hindistan arasındaki gerginliği ve Türkiye’yi konuştuk.
-Azad Keşmir’in Hindistan ve Pakistan ile ilişkileri nasıl?
Keşmir iki ayrı bölgeden oluşur; biri Azad Keşmir ve diğeri de Hindistan’ın işgali altında olan Jammu Keşmir. Azad Keşmir’in Pakistan’la çok köklü bağları var, hatta Pakistan’ın bir parçası diyebiliriz. Fakat Jammu Keşmir’in durumu henüz açıklanmadı, meclise göre karar verilecek. Eyaletin geleceği referandum ile sonuçlanacak. Jammu Keşmir’in halkına Hindistan’a mı yoksa Pakistan’a mı katılmak istediklerini sorulacak ama bugüne kadar henüz bu yapılamadı çünkü Keşmir’in bir bölgesi Hindistan işgali altında.
Keşmir halkı Hindistan’ın politikalarından rahatsız
-Hindistan ve Keşmir arasındaki gerginlik ne durumda? Hindistan Keşmir’e müdahale ediyor mu?
Pakistan anlaşmazlığın çözülmesi için çağrı yapıyor. Fakat Hindistan, Keşmir’in bir bölgesini işgal etti. Keşmir halkı Hindistan’ın baskı ve işgal politikasından nefret ediyor ve özgürlük istiyorlar. Pakistan Keşmir’in özgürlük mücadelesini ve özerklik hakkını destekliyor. Pakistan’ın Jammu Keşmir halkı ile ilişkisi arkadaşça. Hatta Keşmir’in bütün nüfusu Pakistan devletinin bir parçası olmak istiyor. Hindistan’ın zorla işgal ettiği Keşmir bölgesi dahi Hindistan’ın parçası olmak istemiyor.
Savaş olursa nükleer boyutta gerçekleşir
-Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginlik yeniden tırmanır mı?
Bu risk her zaman var. Hindistan ve Pakistan Keşmir üzerinden savaşa gidebilir. O yüzden bu iki ülke için de Jammu Keşmir olayını çözmeleri çok önemli. İkincisi Keşmir halkı da Pakistan halkı da savaş istemiyor. Çünkü eğer Hindistan ve Pakistan savaşa girerse bu nükleer boyutta olur. Nükleer savaş olursa bu iki ülke ve o bölge için çok tehlikeli sonuçlar doğurur. Bu yüzden hep birlikte barışçıl bir formül bulunmalı ve savaş nedeni ortadan kalkmalı.
-Ülkelerdeki sorunları fırsat bilip işgal girişimine kalkışan Amerika, sizce Hindistan ve Pakistan arasında olabilecek bu savaşa müdahale eder mi?
Amerika bu savaşı önlemeye ve engellemeye çalışır. Çünkü Amerikan’ın Pakistan ve Hindistan’la iyi ilişkileri var. Özellikle yatırım yaptığı Hindistan’a daha yakın. Ama Amerika Keşmir anlaşmazlığında aracı olmak için adım atar mı bundan emin değiliz. Pakistan’daki Jammu Keşmir halkı Birleşmiş Milletler’in öne çıkmasını ve bu konuya çözüm getirmesini tercih eder.
Keşmirliler Osmanlı’yı ve Türkiye’yi seviyor
-Osmanlı’yla Keşmir’in bağları var mıydı?
Osmanlı zamanında Keşmir halkı Maharaja adındaki bir Hindu hükümdarı tarafından yönetiliyordu. O zamanlar hilafetin merkezi Osmanlı ile çok güçlü birlikleri vardı, tıpkı o alt kıtanın (Hindistan yarımadası) Müslümanları gibi. Güney Asya ve Keşmir Müslümanları Osmanlı’ya ve günümüz Türkiyesine karşı her zaman sempati duyar.
-Peki günümüz Türkiye ile ilişkileriniz nasıl?
Uluslararası forumlardaki Keşmir katılımcılarının sayısını arttırdığı ve bu platformlardaki haklarını azimle savunduğu için Türkiye’ye minnet duyuyoruz. Türkiye’nin ve organizasyonlarının 2005’teki Pakistan depreminde, Azad Keşmir ve Pakistan’da bağış ve kurtarma operasyonları, evlerin yeniden inşa edilmesinde yardımcı oldukları için de ayrıca müteşekkiriz. Pakistan ve Jammu Keşmir halkı Türkiye’nin liderliğine ve Başkan Erdoğan’a saygı duyuyor çünkü Erdoğan’ın liderliği sayesinde Türkiye yine zirveye ulaştı. O yüzden Türk halkına saygıyla ve sevgiyle bakıyoruz.
Türkiye için umut ve dua ediyoruz
-Keşmir halkı Türk halkını tanıyor mu?
Azad Keşmir ve Hindistan’ın işgal ettiği Keşmir topraklarındaki eğitim seviyesi gayet yüksektir, o yüzden Türkiye’yi tanırlar ve Türkiye’nin ekonomik gelişmelerini, uluslararası forumlardaki liderliğini ve Türkiye’yi yeniden büyük bir ulus haline getirme çabalarını iyi bilirler. Türkiye geleceği parlak büyük bir ülke. Büyük bir diplomatik güce sahip ve gelecekte daha güçlü olması için umut ve dua ediyoruz. Türkiye 2030’a kadar dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olacaktır.
-Keşmir ile Türkiye arasında ticari ya da eğitim konusunda atılımlar var mı?
Evet. Türkiye Azad Keşmir’de üniversite kampüsü inşa ediyor, aynı zamanda birçok Keşmir üniversitesi ile Türk üniversiteler arasında bağımız bulunmakta. Ama biz yeni bir aşamaya girmek istiyoruz. Türkiye’nin Azad Keşmir’e özellikle eğitim, sağlık, turizm ve sanayi sektörlerinde yatırım yapmasını yani Türk yatırımı istiyoruz. Türkiye ulaşımda, enerji ve elektrik üretiminde çok iyi. Türk iş adamları ve yatırımcılar Azad Keşmir’de memnuniyetle karşılanır.
Birlikte hareketle güçlü ümmet oluruz
-İsrail ve Amerika’nın baskıcı ve işgalci politikalarının önüne geçebilmek için Pakistan, Keşmir, Türkiye gibi İslam ülkeleri neler yapabilir?
İsrail ve Amerika’nın Filistin halkına haklarını vermesini ve Filistin’i tanımalarını istiyoruz. Amerika ve İsrail illegal yollarla anlaşmamalı. Hindistan da İsrail ile birlikte Keşmir’e zarar verebilecek anlaşmalar yapmaktan kaçınmalı. İslam ülkeleri birlik içinde birbirleriyle kavga etmeden, ekonomik olarak gelişmeli. Türkiye buna örnektir; müreffeh bir ülke olmaya başladı, hızla gelişiyor ve güçleniyor. Birlik ve beraberlik Müslüman ülkeleri güçlendirir, böylelikle Ümmet olabiliriz. Birlikte hareket edebilirsek hiçbir ülke İslam ülkelerini sömüremez.
MASOOD KHAN KİMDİR?
1951 yılında Pakistan’ın Rawalakot bölgesinde dünyaya gelen Masood Khan, 1980 yılında Pakistan Dışişleri Bakanlığı’nda çeşitli diplomatik pozisyonlarda görev aldı. Ağustos 2003 - Mart 2005 arasında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Pakistan Büyükelçisi ve Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği görevlerinde bulundu. 2005 – 2008 yılları arasında Pakistan'ın Çin Büyükelçisi olarak görev yaptı. 2012 ve Pakistan'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi, Şubat 2015 - 4 Ağustos 2016 tarihleri arasında İslamabad Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Genel Müdürlüğü yapan Khan, halen Keşmir’in 27. Cumhurbaşkanıdır.