Türkiye dünyaya meydan okudu

Libya''da UMH güçlerinin, darbeci Hafter''in işgal ettiği stratejik Vatiyye Askeri Üssü’nü yeniden kontrol altına alması, tüm gözleri bölgeye çevirdi. Dünya basını, Türkiye’nin Libya’nın meşru ordusuna verdiği desteğe vurgu yaparak “BM’nin silah ambargosu tehdidine meydan okuyan Türkiye, verdiği destek ile Libya ordusunu diriltti” ifadelerini kullandı.

Süleyman Baş

Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri, Libya’da darbeci Hafter’in ele geçirdiği Vatiyye Hava Üssü’nü geri aldı. Operasyon sırasında pek çok milis esir alınırken, Hafter’e BAE tarafından temin edilen Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemi Bayraktar TB2 SİHA ile imha edildi. Ayrıca Hafter güçlerine ait Çin yapımı Wing Loong II tipi SİHA ise bölgedeki UMH güçlerine ait hava savunma sistemlerince düşürüldü. Vatiyye hava üssünün ele geçirilmesine Türk kuvvetleri Donanma fırkateyni, zırhlı insansız hava araçları, Anka-S uçakları ve yaklaşık sekiz yüz Suriyeli asker ile destek verdi. Buna karşılık Rusya, Mısır, Suudi Arabistan, BAE gibi ülkeler, paralı asker ve maddi destekler ile Hafter’in yanında yer alıyor.

Türkiye ambargo dinlemedi

Başta Guardian olmak üzere Batı medyası, Türkiye’nin BM’nin silah ambargosuna meydan okuyarak Akdeniz doğalgaz alanlarına erişim izni karşılığında Başbakan Fayez al-Sarraj’a bağlı UMH’ye askeri destek sağladığını duyurdu. Libya Hükümeti ise BM’yi Türkiye'nin desteğine en çok karşı çıkan iki AB ülkesi Fransa ve Yunanistan üzerinden eleştirerek “Türkiye Libya’nın bütünlüğü için uğraş verirken, BM Libya’ya karşı iç savaşı körükleyici, önyargılı bir misyon üstleniyor” açıklamasında bulundu. Darbeci general Hafter’in geçtiğimiz yıl Trablus'un kontrolünü ele geçirmek için başlattığı saldırıda, aralarında yüzlerce masum sivilin olduğu binlerce insan hayatını kaybetti.

Savaşın kaderi değişti

El Cezire'den Ortadoğu analisti Enes Gomati operasyonun güç dengelerini tamamen değiştirdiğini belirterek “Haftar kuvvetleri özellikle güney Trablusgarp'taki çatışma ekseninde, bu üssü sıkça kullanıyordu. UMH’nin üssü ele geçirmesi, Libya'daki askeri dengeleri Sarrac hükümeti lehine değiştirdi. Bu büyük bir karşı operasyon çünkü Haftar'ın Trablusgarp'taki saldırılarına devam etme şeklini tamamen değiştiriyor. Haftar güçleri bundan böyle geri çekilme odaklı bir askeri strateji izleyebilir” diye konuştu. Libya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Al-Giblawi ise BAE tarafından Hafter milislerine verilen Rus Pantsir uçaksavar sistemini hatırlatarak, “Libya'da Hafter’e askeri teçhizat ve paralı askerlerle yardım ederek ülkemizde kan dökülmesine neden olan BAE'nin Uluslararası Adalet Divanı’nda yargılanması için dava açtık” açıklamasında bulundu.

Savaş uçakları buradan kalkıyordu

Vatiyye Hava Üssü, Libya'nın Tunus sınırına yaklaşık 25 kilometre mesafede bulunan ve 2014 yılında Darbeci Hafter tarafından işgal edilen 7 bin askerlik kapasiteye sahip stratejik bölgelerden biri. Hafter birlikleri Trablus'u bombalamak amacıyla SİHA ve savaş uçaklarını bu üsten kaldırıyordu. Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı güçler, Türkiye tarafından tedarik edilen drone’lar ile birkaç haftadır saldırılarını hızlandırmış, Hafter tarafına ağır kayıplar verdirmişlerdi. Geçtiğimiz ay UMH, Türkiye’nin yardımıyla Sabrata şehrini ve Trablus'un batısındaki Sorman kasabasını ele geçirirken, dün de Nalut vilayetine bağlı Bedr ve Tici beldeleri ele geçirildi. UMH ordusu, yeniden kontrolü sağladığı bölgelerde Libya halkı tarafından sevinç gösterileriyle karşılandı.