Yıllardır terör sorunu nedeniyle gelişemeyen Güneydoğu ise süreçten umutlu. Tarihi adımların atıldığı bu süreç, özellikle Güneydoğu illerinde memnuniyetle karşılandı. İş dünyası ise, sorunun bitmesiyle birlikte, bölgeye yatırım yolunun açılacağını belirtiyor. Milat'a konuşan STK'lar, Türkiye'de bir bayram arifesinin yaşandığını ifade edip, "Çözüm sürecinin ilerlemesi için herkesin elini taşın altına koyması lazım. Şuan bütün illerimizde düğün hazırlığı yapılıyor." diyor
Bazı ülkeler süreci bozmak isteyecektir
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin: Terör olaylarından dolayı yabancı ülkelerdeki turistler Şanlıurfa'ya gelmiyordu. Çözüm süreciyle birlikte bu sorun bitmiş olacak. Ülkemize barışın gelmesi, Şanlıurfa'da turizm açısında fayda sağlayacak. Tabi ekonominin gelişmesine de katkı sağlayacak. İlimize yatırımcılar da gelmeye devam ediyor.1. OSB şuan dolmuş durumda. Genişletme çalışmalarına başladık. Her şeyin bir defada olması mümkün değildir. Ayrıca temkinli olmamız lazım. İnşallah güzel şeyler olacak. Çözüm sürecinin ilerlemesi için herkesin elini taşın altına koyması lazım. Bazı ülkeler süreci bozmak isteyeceklerdir. Bizlerinde bunlara engel olmamız gerekir. STK'lar olarak, her zaman ülkemize barışın gelmesini destekliyoruz.
Doğu batı eşitlenecektir
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Mustafa Uslu: Başlatılan çözüm süreci çok önemli. 30 yıldır devam eden bu terör sorunu milli ekonomiye darbe veren bir meseledir. Türkiye bir bayram arifesini yaşıyor. İnşallah yıllardır devam eden ve birçok aileyi perişan eden bu terör sorunu bittiği zaman gerek Adıyaman ve gerekse diğer illerimizde yatırımlar artacak. Doğu ile batı arasındaki yatırım farkı eşitlenecektir. Barış sürecinin başlamasıyla beraber artık şehit haberleri gelmiyor. Şuan bütün illerimizde düğün hazırlığı yapılıyor. Biz üstümüze düşeni her zaman yapmaya hazırız.
Yatırımcılar sıra bekliyor
Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Nasıroğlu: Çözüm süreci Türkiye'de başlatılmış olan en önemli bir süreçtir. Abdullah Öcalan'ın "Silahlar sussun siyaset konuşsun mesajı gerçekten çok olumlu. Eğer bir sorun varsa bunun demokratik yollarla çözülmesi gerekiyor. Batman halkı, süreci destekliyor. Herkes umutlu. Sürecinin başarılı olmasını bekliyor. İnşallah 30 yıldır devam eden bu terör sorunu bitmiş olur. Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte çok sayıda yatırımcı Batman'a geldi. Şuan 115 firma yatırım için sırada. Biz ilimize ciddi yatırımların olacağına inanıyoruz.
İşadamları yatırımları erteliyordu
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Şanlıurfa İl Koordinatörü Mehmet Ekinci: Şanlıurfa'da özellikle hayvancılık konusunda çok sayıda yatırım talebi var. Şuana kadar 180 milyon liralık yatırım talebi geldi. Bunlardan 35 tanesiyle sözleşme imzaladık. 10 tanesinin yatırımı bitti. Diğerleri de devam ediyor. Şanlıurfa'ya yabancı yatırımcıların gelmesi noktasında bazı sıkıntılar vardı. Haritaya bakıldığında Şanlıurfa Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alıyordu. Güneydoğu'da yaşanan terör sorunu yatırımcıları korkutuyordu. Şanlıurfa'da çok avantajlı fırsatlar vardı ama bu değerlendirilmiyordu. Birçok iş adamı yatırımlarını erteliyordu. Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte, yatırımlarını erteleyen iş adamları tekrar Şanlıurfa'ya geldi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak yatırımlara destek veriyoruz. Özellikle yurt dışından büyük firmalar ilimize yatırım için geliyor. Alman biogaz üreticisi Naturgas, Şanlıurfa'da 35 milyon euroluk yatırım için bir çalışma içersinde. Bundan sonra bizim ulaşamadığım iş adamları kendileri bize ulaşacak.
Sorun çözülürse yatırım artacak
MÜSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Abdurrahman Yetkin: Çözüm süreci çok olumlu. Doğu ve Güneydoğu illerinin gelişmemesinin sebeplerinden birisi terör sorunudur. Terör sorunu çözüme erecekse yatırımlar artacak demektir. Dolayısıyla olumlu sonuçlar elde edilecektir. Bizim tespitlerimize göre şöyle mesela devlet bundan önce bir teşvik paketi açıkladı. O teşvik paketinde Şanlıurfa'yı ve bu 9 vilayetle beraber Güneydoğu bölgesini 6. bölgede ilan etti. Şimdi 6. bölgede olması sebebiyle devlettin çok büyük teşvik almasına rağmen yinede umduğumuz gibi bir rekabet görmedik. Beklenenin olmamasının sebebi de buradaki olaylar oldu. Abdullah Öcalan'ın silahlar sussun siyaset konuşsun mesajı insancıl bir mesajdır. Bir insan hakkını silahlarla değil yasalarla araması en doğal hakkıdır. Batıdaki iş adamları güneydoğu'da yatırım yapmaya çekiniyor. Bizde Şanlıurfa'nın güvenli olduğunu sürekli anlatıyoruz.