Türkiye'nin ev sahipliğinden bu yıl ilk defa düzenlenen 45.'inci Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi, İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı. Programa, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin ile yerli ve yabancı çok sayıda firma yetkilisi katıldı.
"ARICILIĞA BAKAN OLARAK ÇOK DESTEK VERECEĞİM"Programda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Bakan olma sürecini anlatarak, bakan olarak arıcılığa destek vereceğini söyledi. Arıcılığın önemine vurgu yapan Bakan Fakıbaba, "Bir hekim olarak göreve başladım, sonra belediye başkanı oldum sonra milletvekili ve bir baktım ki Tarım Gıda ve Hayvancılık bakanı olmuşum. Sağlık sektörüyle uğraşırken, hasta ve hasta yakınları ailemdi, milletvekili olduğumda tabi bütün Türkiye ama en fazla Urfa beni enterese ediyordu ama şimdi Gıda Tarım ve Hayvancılık olunca benim şuanda 80 milyon ailem var. Bilindiği üzere bal arıları doğadaki en büyük tozlayıcı böcek grubunu oluşturuyor. Bu nedenle bilim adamı Albert Einstein 'Eğer arılar yer yüzünde kaybolursa İnsanlık sadece 4 yıl hayatını sürdürebilir' diyerek arıların polinasyonundaki önemini vurgulamıştır. Onun için şimdi diyorum ki arıcılığa Tarım bakanı olarak çok destek vereceğim" dedi.
"TÜRKİYE DÜNYA BAL ÜRETİMİNDE ÇİN'DEN SONRA İKİNCİ SIRADA"Türkiye'de 12 Bin tür bitki çeşitliliğinin olduğunu belirten Bakan Fakıbaba, Türkiye'nin bal üretimi olarak Dünyada Çin'den sonra ikinci sırada olduğunu vurguladı. Bakan Fakıbaba, "Ülkemiz üçte biri endemik olan yaklaşık 12 Bin tür bitki çeşitliliğine ev sahiliği yapmakta ve 106 bin tonluk bal üretimiyle dünyada Çin'den sonra dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Maalesef ancak bundan 7 Bin tonunu ihraç edebiliyoruz. İnşallah bu 7 Bin tonu nasıl arttırırız sizlerle birlikte beraber düşüneceğiz ve önlemlerini alacağız" ifadelerini kullandı.
"ÇAM BALI ÜRETİMİNDE DÜNYADA ÖNEMLİ PAYA SAHİBİZ"Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye'nin dünyada çam balı üretiminde yüzde 90'a varan oranla en büyük paya sahip olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:
"Türkiye dünyada bilinen balı bitkiler florasının yüzde 75'ine sahip ve dünya çam balı üretiminde ise yüzde 90'a varan oranla en büyük paya sahiptir"