Türkiye, UEFA ülke puanı sıralamasında yükselişini sürdürüyor.
UEFA Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalmak için mücadele eden Galatasaray, 3. eleme turunda Slovenya temsilcisi Olimpija Ljubljana'yı deplasmanda 3-0 yenerek avantaj elde etti.
UEFA Konferans Ligi 3. eleme turunda da temsilcilerimiz ilk maçlarını kaybetmeden tamamladı.
Temsilcilerimiz galibiyetle doyduGünün ilk maçında Beşiktaş, Azerbaycan temsilcisi Neftçi'yi deplasmanda 3-1 mağlup ederken, Fenerbahçe de evinde Slovenya ekibi Maribor'u aynı skorla geçerek rövanş öncesinde üstünlük sağladı.
Adana Demirspor ise sahasında Hırvatistan ekibi Osijek'i 5-1 mağlup ederek en gollü galibiyeti elde etti.
Türkiye, UEFA ülke puanında sezonu 13. sırada başlamasına rağmen, temsilcilerimizin bu başarılı sonuçlarıyla haftayı 29,350 puanla 10. sırada tamamladı.
Güncel UEFA ülke puanı sıralaması ise şöyle:
İngiltere: 88,928
İspanya: 75,927
İtalya: 71,569
Almanya: 69,552
Hollanda: 53,000
Fransa: 51,914
Portekiz: 47,149
Belçika: 35,600
İskoçya: 31,050
Türkiye: 29,350
Hedef 2024/25 sezonunda direk katılımTemsilcilerimiz bu sezon elde edecekleri puanlarla ilk 10'a girebilirse, 2024/25 sezonunda Türkiye Süper Lig şampiyonu 2025/26 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne elemesiz katılma hakkı kazanacak.
Öte yandan, bu sezon Türkiye Süper Lig şampiyonu olan takım, 2024/25 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne play-off turundan başlayacak.
UEFA sıralaması nedir?UEFA ülke katsayılarına göre Avrupa futbol kulüplerinin ve milli takımlarının başarısını sıralayan bir sistemdir. Bu sıralama, kulüplerin ve milli takımların Avrupa kupalarındaki performansını yansıtarak ülke futbolunun genel başarısını belirlemekte kullanılır. UEFA ülke katsayıları, kulüp takımlarının UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nde elde ettiği sonuçlara göre hesaplanır.
Sıralama, bir ülkenin UEFA ülke katsayısını kullanarak belirlenir. Bu katsayı, bir ülkenin tüm kulüplerinin ve milli takımının son üç veya beş yıl içindeki başarısını yansıtan bir değerdir. Her galibiyet, beraberlik ve ilerleme belli puanlar kazandırırken, kayıplar negatif etki yapar. Kulüpler ve milli takımlar, Avrupa kupalarında ne kadar ilerlerse ve ne kadar puan toplarsa, ülke katsayısı da o kadar yükselir.
UEFA ülke sıralaması, o yılın sonunda hangi ülkelerin hangi Avrupa kupalarına kaç takım göndereceğini belirlemek için kullanılır. Örneğin, üst sıralarda yer alan ülkeler daha fazla takım gönderebilirken, alt sıralardakiler daha az takım gönderebilir. UEFA ülke sıralaması aynı zamanda ülkelerin milli takımlarının turnuvalardaki torba yerleştirilmesi için de kullanılır.
Not: Yukarıdaki bilgiler Eylül 2021 itibarıyla geçerlidir. Daha güncel bir sıralama için UEFA resmi web sitesini veya güncel kaynakları kontrol etmeniz önerilir.