21 HAZİRAN'DA EKİP GİDECEK
Amerika'nın birkaç yüzü olduğu ve bunlarında birbirleri ile rekabet halinde olduğunu ifade eden Güney, F35 konusunda özel uluslararası anlaşmalar olduğunu belirterek, "F35'ler için Türkiye sadece satın alan ülkede değil, aynı zamanda üretime ortak ülke. Belirli tarihler var ve bunların işlemesi söz konusu. 21 Haziran'da bir ekip giderek bir teslimat alacak. F35'lerin uçuşları yapılacak" şeklinde konuştu.
NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
BİLGESAM Uzmanı Prof. Dr. Nurşin Güney, ABD Senatosu'ndan çıkan Türkiye'ye F35 verilmemesi yönündeki kararı MİLAT'a değerlendirdi. Prof. Güney, ABD içerisinde Türkiye ile ilişkileri bozmak isteyen grupların olduğunu söyleyerek F35 konusunda 21 Haziran'da Türkiye'den bir heyet gideceğini hatırlattı. Güney, Münbiç'e giren Türk askeri ile havuç veren ABD'nin Senato kararı ile sopa gösterdiğini ifade etti.
Türkiye Karşıtları İşbaşında
Güney, uzun zamandır ABD Kongresi'nde Türkiye aleyhtarı bir tutum olduğunun altını çizerek bunun sadece F35'ler konusunda olmadığını belirtti. Bütün bunları S400'e meselesine bağlandığına değinen Güney şu şekilde konuştu: "ABD Senatosu'nun Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerini bahane edilerek aslında Türkiye'nin bu yöndeki hareketleri üzerinde baskı kurmak amacı var. Kongre'nin bu kararı çok sürpriz değil ama teknik olarak belirli anlaşmalar var. F35'ler için Türkiye sadece satın alan ülkede değil, aynı zamanda üretime ortak ülke. Belirli tarihler var ve bunların işlemesi söz konusu. 21 Haziran'da bir ekip giderek bir teslimat alacak. F35'lerin uçuşları yapılacak. Bu bir süreç, Türk-Amerikan ilişkilerinin üzerinde gelgitler olacak. Bir yandan Münbiç meselesindeki ortak harekat, yol haritası işlerken bir yandan da Amerika'da da bir tek Amerika yok. Kongrede de belirli gruplar Türkiye ile ABD'nin yollarının ayrılmasına kadar bir süreci başlatma kararlığında hareket ediyorlar."
Amerika'nın Birçok Yüzü Var
Bunun bir süreç olduğunu belirten Güney, daha her şeyin netleşmediğinin altını çizdi. Güney, alınan kararlara rağmen şu anda Pentagon ve CIA'in Eski Başkanı Pompeo, Dışişleri Bakanı olarak ABD yönetiminde yer alıyor. Türkiye'yi bir anda kaybetmemek için bir denge unsuru olarak bu Münbiç meselesini harekete geçirdiler. Sonuç olarak Türk-Amerikan ilişkilerinde bir tek bu konu yok. Mesele şu, Kongre'ye rağmen şu anda sahada Türkiye'ye bir şekilde Münbiç üzerinden verilen destek önemli. Amerika'nın birkaç yüzünün birbiri ile rekabet içerisinde olduğunu söylemek mümkün. Türkiye, diplomasi alanındaki müzakerelerle ve sahadaki askeri operasyonlarla çok boyutlu diplomatik ilişkileri sürdürerek ABD'den yönelebilecek olası tehditleri, riskleri bertaraf etmeye çalışıyor. Bu böyle bir süreç böyle devam eder."
Temel Sebep S400'ler
F35 sürecinde Türkiye'yi zorlayacaklarını ifade eden Güney, süreç hakkında şöyle konuştu: "Takvime bağlı süreçte işletilecek. Kongre'deki bir kesim Türkiye üzerindeki baskıyı artıracak. Bu mesele böyle devam edecek ama Türkiye ile en zor zamanları olan 74 Kıbrıs Harekatı, Johnson Mektubu gibi dönemeçlerin sonuçlarını da biliyorlar. Türkiye, ambargoya rağmen savunma sanayisinde büyük bir ivme kazandı ve bugünlere kadar geldi. ABD, tek başına yatırım veya ambargo uygulamak gibi meselelerde tam anlamıyla başarı elde edemiyor. Bu olayın hem psikolojik yanı var hem de bir baskı unsuru olarak kullanılması durumu var. Türkiye bu güne kadar her türlü baskıya karşı direndi. Bundan sonrada bu direnci sürdüreceğini zaten sahada kanıtladı. Bu durum iktidarla ve ya başka siyasi parti yönetimleri ile alakalı bir durum değil. Kim gelirse gelsin bu politikayı güdecek çünkü ortada bir beka meselesi var. Partiler üstü, ulusal bir mesele. Türkiye, Rusya'ya daha fazla meyletmesin diye bu Münbiç meselesi hareketlendi."