Makedonya'nın Ohri kentinde düzenlenen Güneydoğu Avrupa Parlamento Başkanları 10. Konferansı'nda konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, kamuoyu desteğindeki azalmaya rağmen Türkiye'nin, AB üyeliği hedefinden sapmadığını belirterek, "Hepimizin aynı Avrupa gemisinde olduğunun ve ortak geleceğimizi birlikte planlamamız gerektiğinin farkındayız. Şimdi, AB'nin de benzeri bir taahhüt altına girerek, genişlemelerin önünü açmasını bekliyoruz" dedi.
Cemil Çiçek, Avrupa genelinde etkisi hissedilen ekonomik krizin olumsuz etkilerinin bazı Güneydoğu Avrupa ülkelerini de ciddi şekilde etkilediğine işaret ederek, "Ekonomik durgunluk rekabet gücünü azaltabilir, hassas olan büyüme hızına zarar verebilir ve bazı ülkelerin sürdürülebilir mali hedeflere ulaşma kabiliyetlerini zayıflatabilir. Güneydoğu Avrupa ekonomik bölgesinin kuvvetli mali araçlarla sağlam bir mali sisteme sahip olmasını sağlamalıyız" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nin ekonomik krizi aşarak daha da gelişeceğine inandığını dile getiren Çiçek, bütünleşmiş, güçlü ve kendine güvenen bir Avrupa'nın, Türkiye için önemli, dünya içinse hayati olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin, aynı zamanda Balkanlar'ın, güvenli ve müreffeh bir bölge olmasını ve otoyolları, boru hattı projeleri ve mali sektörleriyle Avrupa'nın kalbinde ve tamamlayıcı bir parçası olmasını arzu ettiğine dikkati çeken Çiçek, bunun için bölge ülkelerinin parlamentolarına önemli görevler düştüğünü kaydetti.
Dönem Başkanı'nın konuşması
Güneydoğu Avrupa Parlamento Başkanları Dönem Başkanı ve Makedonya Meclis Başkanı Trayko Velyanovski de konuşmasında, konferans dolayısıyla bir çok meclis başkanı ve yardımcısını ülkesinde ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.
Güneydoğu Avrupa ülkelerinin birçoğunun ekonomik krizin olumsuz etkilerini hissettiğini ifade eden Velyanovski, bu ülkelerin parlamentolarının krizin aşılmasında daha etkin rol oynamaları gerektiğini söyledi.
Velyanovski, Güneydoğu Avrupa ülkelerinin bazılarının AB üyesi olduğunu, bazılarının da AB üyelik müzakelerini yürüttüğünü anımsatarak, bu ülkelerin, ekonomik krize rağmen AB'ye üyeliğine dahil edilmesi gerektiğini kaydetti.
Hırvatistan Meclis Başkanı Yosip Leko ise Hırvatistan'ın 1 ay sonra AB üyesi olacağını anımsatarak, bölge ülkeleri ile AB üyeliği konusunda deneyimlerini paylaşmaya hazır olduklarını söyledi.