Türkiye, Güney Afrika'nın İsrail'e Karşı Açtığı Soykırım Davasına Müdahil Oluyor
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Güney Afrika'nın 29 Aralık 2023'te İsrail'e karşı açtığı soykırım davasında, Soykırım Sözleşmesi'nin çeşitli hükümlerinin yorumlanması söz konusu. Türkiye, sözleşmeye taraf olduğu için davaya müdahil olma hakkına sahip bulunuyor.
Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) sunduğu müdahillik beyanı, Divan'ın Statüsü'nün 63. maddesine dayanıyor. Bu madde, bir sözleşmenin yorumlanmasında taraf devletlerin davaya müdahil olma hakkını tanıyor.
Müdahilliğin Dayanağı Nedir?Türkiye'nin müdahillik beyanı, UAD Statüsü'nün 63. maddesine dayanıyor. Bu maddeye göre, bir sözleşmenin yorumlanmasında taraf devletler davaya müdahil olma hakkına sahip.
Türkiye'nin müdahillik beyanıDivan, Türkiye'nin müdahillik beyanını Güney Afrika ve İsrail'e bildirerek yazılı gözlemlerini isteyecek. Gerekirse sözlü duruşma tertip edilerek, müdahilliğin kabul edilebilirliği karara bağlanacak.
İspanya müdahillik talebinde bulunduGüney Afrika-İsrail davasına bugüne kadar Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya müdahillik talebinde bulundu. Divan, bu başvurular hakkında henüz karar vermedi.
7 ülkenin müdahillik talebi kabul edildiEvet, örneğin Ukrayna ve Rusya arasındaki davada 32 ülkenin, Gambiya ve Myanmar arasındaki davada ise 7 ülkenin müdahillik talebi kabul edildi.
Davanın 4-5 yıl sürebileceği öngörülüyorDivan, Güney Afrika'nın görüşlerini sunması için 28 Ekim 2024, İsrail'in karşı görüşlerini sunması için ise 28 Temmuz 2025 tarihlerini belirledi. Davanın 4-5 yıl sürebileceği öngörülüyor.
Güney Afrika'nın İsrail Aleyhine Açtığı Soykırım DavasıGüney Afrika, 29 Aralık 2023'te İsrail'in 1948 tarihli BM Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle dava açmıştı. Gazze'deki durumun aciliyeti nedeniyle UAD'den ihtiyati tedbirler talep edilmiş ve tedbir talepleri doğrultusunda İsrail'in çeşitli önlemler alması hükme bağlanmıştı.
Türkiye'nin Müdahillik BaşvurusuTürkiye, Güney Afrika'nın başvurusunu memnuniyetle karşıladığını 3 Ocak'ta açıklamıştı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin 7 Ağustos'ta Lahey'de dosya sunarak davaya müdahil olacağını bildirdi.