Geleneksel Kaşgar'dan Endülüs'e Türk İslam Şehirleri Şehrengiz sempozyumları, bu yıl 08-10 Kasım 2017 tarihleri arasında 2017 yılının Türk Dünyası Kültür Başkenti Türkistan Şehrinde "Kimlikli ve Kişilikli Şehirler" ana temasıyla "Türkistan Şehrengizi" adıyla düzenlendi.
Şehrengiz; Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği, Kazakistan Ankara Büyükelçiliği ve TÜRKSOY Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı öncülüğünde; Güney Kazakistan Eyalet Valiliği ile Ahmet Yesevi Üniversitesinin ev sahipliğinde ve Türk Dili Konuşan Ülkelerin resmi kuruluşlarından Türk Keneşi, Türk Parlamenterler Asamblesi, Türk Üniversiteler Birliği, Uluslararası Türk Akademisi ve Keçiören Belediyesinin müşterek organizasyonlarında gerçekleştirilmiştir.
Program çerçevesinde; Türk Dünyasının manevi mimarlarından Pir-i Türkistan Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri ve Türkistan'ın manevi şahsiyetleri İbrahim Ata, Karasaç Ana ile Aslan Bab ve Ukkaşe Ata ziyaret edilmiştir. Ayrıca başta Güney Kazakistan Eyalet Valisi olmak üzere bazı resmi ziyaretler yapılmıştır.
Şehrengizin bilimsel oturumları, 'Kimlikli ve Kişilikli Şehircilik' ile 'Köklü Geçmişimizden Güçlü Geleceğe' temalı iki panel olarak gerçekleştirilmiştir. Sırasıyla Türk Dünyasında Kültür Başkentleri, Türk Dünyasında Müşterek Şehircilik, Yöresel Mimari Özelliklerine Uygun Proje Örnekleri, Türk Medeniyetinde Şehir ve Kimlik, Türk Dünyasının Manevi Mimarları, Türk Dünyasında Kardeş Belediyeler, Türk Dünyasında Müşterek Tarih Bilinci ve Türk Dünyasının Ruhani Uyanışının Kaynağı Türkistan başlıklı tebliğler sunulmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıldönümü nedeniyle Ahmet Yesevi üniversitesince düzenlenen 10 Kasım anma törenlerine katılım sağlanmıştır.
Sempozyum düzenleme ve yürütme kurullarından teşekkül ettirilen heyetin çalışmaları sonucunda aşağıdaki teklifler ve tavsiye kararları alınmıştır.
1- Türk Dünyasında müşterek şehircilik anlayışının tesis edilmesi yönünde, Türk Dili Konuşan Ülkeler Daimi İşbirliği Konseyi Türk Keneşinin bünyesinde, Türk Dünyası Şehircilik Bakanları konseyi oluşturulması ve bu konseyin çalışmalarını yürütmek üzere Türk Dünyası Mühendisler ve Mimaralar Birliği'ne uluslararası resmi statü tanınması.
2- Türk Dünyasının Manevi Mimarlarından Yusuf Has Hacip'in dünyaca ünlü eseri Kutadgu Bilig'in 950 yılı münasebetiyle bu eserle verilmek istenen değerlerin hatırlanması, yaşatılması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde intikal ettirilmesi yönünde 2018 yılı içerisinde çeşitli faaliyet ve etkinliklerin yapılması.
3-1918 yılında resmi olarak kurulan ve 2018 yılında yüzüncü yılına girecek olan Osmanlı Mühendis ve Mimarlar Cemiyeti'nin yüzüncü yılı ve yine Kafkas İslam Ordusu Komutanı Nuri Paşanın önderliğinde kurulan Azerbaycan Cumhuriyetinin yüzüncü yılı münasebetleri ile çeşitli faaliyet ve etkinliklerin icra edilmesi.
4- Uluslararası Türk Akademisi önderliğinde Türk Dünyasında müşterek tarih bilincinin eğitim sistemimize kazandırılması yönünde yapılan takdire şayan çalışmaları desteklenmeli ve bu istikamette tarihi Ergenekon havzasında 2018 yılı içerisinde bir program ile tarihi alanın ziyaret edilmesi.
5- Türk cumhuriyetlerinin başkentlerinde oluşturulacak kültür parklarında yine Türk cumhuriyetlerine ait simgesel eserlerin minyatürlerinin inşa edilerek tanıtımlarının sağlanması.
6-Türkiye'nin özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, İLBANK ve özel sektör temsilcileriyle, şehircilik ve imar alanında ulaştığı birikim ve tecrübeleri Kazakistanlı kardeşlerine ulaştırmak, uygulamak ve örnek şehircilik hareketi başlatmak amacıyla Türkistan şehrinde bölgenin tarihi ve coğrafi özelliklerine uygun, sosyal donatı ve alt yapıya sahip beş bin konutluk Yesevi Yaşam Merkezi'nin kamu özel ortaklığı yapım modeli ile yapılması.
7- İpekyolu medeniyetleri üzerinde kalıcı izler bırakmış Mimar Sinan ve Farabiler gibi önemli eserler ortaya kayacak genç nesillerin yetiştirilmesi amacıyla ortak Türkçemizle eğitim verecek Türk Dünyası Mimarlık, Mühendislik ve Şehircilik Üniversitesinin kurulması,
8- Bilgi ve tecrübeleriyle mesleklerinde temayüz etmiş önemli şahsiyetlerin bilgi ve birikimlerinin Atayurt topraklarına karşılıklı olarak aktarılması yönünde faaliyet ve etkinliklerin yapılması,
9- Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları zirve kararları ile Türksoyun önderliğinde 2012 yılından bu yana her yıl düzenlenen Türk Dünyası Kültür Başkentleri programları 2017 yılı Başkenti olan Türkistan şehrinin ardından Türkiye'nin dört bin yıllık tarih, kültür, sanat geçmişiyle ipek yolu ticaretine yön veren, ahilik kültürünün beşiği Trabzon'un 2018 yılında Türk Dünyası Kültür Başkentliğine aday gösterilmesi,
10- İş bu sonuç bildirgesi Türkistan Şehrengizi Düzenleme ve Yürütme Kurulu tarafından hazırlanmış olup kamuoyuna ve basınımıza önemle duyurulur.