Türk vatandaşı Birleşik Arap Emirlikleri''nde tutsak

Filistin asıllı Türk vatandaşı akademisyen Dr.Amer Alshava Dubai Havalimanı''nda Birleşik Arap Emrilikleri''nin Ulusal Güvenlik güçleri tarafından tutuklandı. 70 gündür kendisinden haber alınamayan Amer Alshava''nın eşi Emel Alshava Milat''a konuştu.

NESLİHAN ÖNDER /ÖZEL HABER

Yeğeninin düğününe katılmak için 2 Ekimde Dubai'ye giden Dr. Amer Alshava, havalimanında tutuklandı. Tutuklandığı anda bir arkadaşına durumu mesajla anlatan Alshava'dan 70 gündür haber alınamıyor. Dr. Amer Alshava'nın eşi Emel Alshava yaşadıklarını Milat'a anlattı.

Emel Alshava, 2 Ekim tarihinden itibaren 34 saat kendisinden haber alamayınca Dubai Havalimanı Polis Merkezi'ni aradığını ancak kendisine bilgi verilmediğini ifade etti. Türk konsolosluğunun yoğun çabaları sonucunda edinilen bilgiye göre Amer Alshava, Dubai'ye giriş yaptıktan sonra Ulusal Güvenlik birimi tarafından tutuklandı, ardından Abu Dabi'ye nakledildi. Alshava hakkında daha fazla bilgi vermeyen BAE yetkilileri konuyu örtbas etmeye çalışıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri yazışmalara cevap vermiyor

Dışişleri Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti nezdinde girişimlerde bulunduysa da bir sonuç elde edilemedi. Bizzat Bakan Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yönetilen yazışmalara hiçbir cevap alınamadı. Birleşik Arap Emirlikleri, Amer Alshava'nın neden tutuklandığını, şuanda nerede ve ne halde olduğunu, ona hangi muamelelerin yapılacağını açıklamadı.

Eşimin emniyetinden şüpheliyim

En son 14 Ekim tarihinde eşi ile bilinmeyen bir telefon numarasından 5 dakikalık görüşme gerçekleştiren Emel Alshava, görüşmede eşinin nerede ve kim tarafından tutuklandığını öğrenemediklerini belirtti. Bunun dışında tüm çabalarına rağmen hiçbir görüşme sağlayamadığını ifade eden Alshava, 'Bu sebeplerle Birleşik Arap Emirlikleri makamlarınca bizlerden gizlenen bilgiler olduğunu düşünmekte ve eşimin emniyetinden endişe duymaktayım' diye konuştu.

(Emel Alshava)

'Eşiniz katil olsaydı çoktan çıkarmıştık'

Eşini aramak için Abu Dabi'ye giden Emel Alshava dilekçe vermek için yetkililere gittiğinde eşinin kaydının bulunmadığını bu sebeble de hiçbir yasal işlem yapamadığını ifade etti. BM İnsan Hakları Ofisi'ne de başvuruda bulunan Alshava buradaki yetkililerin kendisine 'Bizler doğa ve tabiat olayları ile ilgileniyoruz, bu konuda bir şey yapamayız' yanıtını verdiklerini söyledi. Emel Alshava, eşinin ağabeyi vasıtasıyla görüştüğü Abu Dabi'deki üst düzey bağlantılardan 'Eşiniz adam öldürseydi ya da hırsızlık yapsaydı, hemen çıkarmıştık. Ancak bu konuda yapabileceğimiz bir şey yok' yanıtını aldı. Üç çocuğuyla birlikte eşinden gelecek güzel bir haberi bekleyen Emel Alshava eşinin suçsuz olduğunu ve bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Dr. Amer Alshava kimdir?

İslami bir kimliğe sahip olan Dr. Amer Alshava ABD'deki Ohio Üniversitesi, Türkiye'de ise Işık, Sabancı ve Boğaziçi üniversitelerinde yüksek lisans dersleri verdi. Evli ve üç çocuk babası olan Alshava 2000 yılından itibaren Türkiye'de yaşamaya başladı, 2005 yılında Türk vatandaşı oldu.