Türk seçmen sağı seçiyor

Daha önce ağırlıklı olarak Sosyal Demokratları ve Başbakan Merkel'i destekleyen Almanya'daki Türklerin Merkel'den desteğini çekip Hristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU'ya yöneldiği belirtiliyor.

İngiltere'de yayımlanan Times Gazetesi'nin Berlin Muhabiri David Charter tarafından bugün hazırlanan haberde, "Almanya'nın eski 'misafir işçileri' Sosyal Demokrat Parti için çantada keklikti. Çünkü göçmenlerin ve düşük gelirlilerin haklarının doğal savunucusu olarak görülüyorlardı. Ancak kendilerini evlerinde hisseden yeni kuşak Alman-Türkler, yükselen orta sınıf ve bir Sosyal Demokrat Parti üyesinin genel olarak 'ırkçı' diye tanımlanan kitabı, desteğin kaymasının arkasındaki nedenler olarak görülüyor" deniliyor.

Times'in haberinde bir milyon dolayında olduğu tahmin edilen Türkiye kökenli Alman vatandaşı seçmenlerin yarısının 2009 seçimlerinde Sosyal Demokratlar'a oy verdiği kaydediliyor. Ancak yeni kamuoyu araştırmalarına göre şimdi bu rakamın yüzde 42,9'a düştüğü, Hristiyan Demokratlar'a verilen desteğinse, dört yıl önceki yüzde 11'lik orandan, yüzde 20,3'e yükseldiği söyleniyor.

Almanya kendini yok ediyor

Kamuoyu araştırmasını yapan Futureorg Enstitüsü'nden Kamuran Sezer, Sosyal Demokratlar'ın aldığı desteğin partinin eski Maliye Bakanlarından Thilo Sarrazin'in yazdığı kitapla darbe aldığını da belirtiyor. Sarrazin, 'Almanya kendisini yok ediyor' adlı kitabında, göçmenlerin yeterli düzeyde katkı yapmadan ülkenin sosyal refah sisteminden faydalandığını söylemiş, Türklerin ülkeye entegre olmayı reddettiğini ve Almanlardan daha akılsız olduklarını belirtmişti. Sarrazin'in kitabı 1,5 milyonluk bir satış rakamı yakalamıştı.