Türk dünyası 'irfanda' birleşiyor!

UNESCO'nun ilan ettiği "2016-2017 Hoca Ahmet Yesevi Dönemi"nin sonunda yapılan tüm çalışmalar Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız tarafından açıklandı. Hoca Ahmet Yesevi'nin kendi dönemindeki Farsça hakimiyetine rağmen Türkçe hikmetlerde bulunmasının Türk dünyasının ilim ve irfan ile buluşmasında başlangıç olduğunu söyleyen Yıldız, "Biz bugün Hoca Ahmet Yesevi'nin açtığı yolda yürüyerek tüm Türk dünyasını i

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, UNESCO tarafından ilan edilen 2016-2017 Hoca Ahmed Yesevi Sezonu'nun sonunda yapılan çalışmaları kamuoyu ile paylaştı. Birçok çalışmayı ve elde ettikleri başarıları anlatan Prof. Dr. Musa Yıldız, "Hoca Ahmet Yesevi'nin kendi dönemindeki Farsça hakimiyetine rağmen Türkçe hikmetlerde bulunması Türk dünyasının ilim ve irfan ile buluşmasında başlangıç oldu. Biz bugün Hoca Ahmet Yesevi'nin açtığı yolda yürüyerek tüm Türk dünyasını irfanda birleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

KAYBOLMA RİSKİ OLAN DİLLER VAR

TİKA ve Yunus Emre Ensititüsü ile birçok alanda ortak çalıştıklarını belirten Yıldız, Türkiye geneli birçok yerde Hoca Ahmet Yesevi'nin tanıtımını yaparak aynı zamanda kütüphaneler kurduklarının altını çizdi. Yıldız, koleksiyoncular için özel olarak hazırlanan "Hoca Ahmet Yesevi'nin ölümünün 850.yılı" konulu pul ve hatıra parası da yaptıklarını da söyledi. "Gönül gözüyle gören" ve "Can kulağıyla dinleyen" insanlar olarak baktıkları engelli vatandaşlara karşı özel bir çalışma yaptıklarını dile getirdi. Türk dünyası için faydalı çalışmalar yaptıklarının altını çizen Yıldız, "Türk dünyasında ciddi bir probleme katkı sağlamak için 'Tehlikedeki Türk Dilleri' isimli kapsamlı bir çalışma yaparak bunları 4.ciltlik bir külliye olarak kayıt altına aldık" ifadesini kullandı.

TÜRK DÜNYASI BİRLEŞMEYE YAKLAŞIYOR

Kazakistan için önemli bir tarihi olay "Taykazan"ın Kazakistan'a gelişi ve sonrasında sağlanan bağımsızlığı da vurgu yapan Yıldız, "Sovyetlerin daha önce Kazakistan'dan kaçırdıkları Türklerdeki 'Kut' anlayışının simgesi olan 'Kazan', 1989 yılında Kazakistan'a geri getirildi. Bu konuyu tüm belgeleri ile 'Taykazan' isimli bir kitapta belgeleriyle ortaya koyduk. Kazan geldikten sonrasında 91 yılında bağımsızlığını ilan eden Kazakistan şimdi Rusya'nın kültürel etkilerini atmak için latin alfabesine geçti. Yakında ortak Türk tarihi de tüm Türk devletlerinde müfredata girecek" diye konuştu.

Hoca Ahmet Yesevi için tüm dünyada ilk defa Ankara Kocatepe Camisi'nde mevlit okuttukları hatırlatan Yıldız, "tarihimizin genç nesiller tarafından daha iyi bilinmesi için Ahmet Yesevi'nin hayatını anlatan bir hikaye kitabı yazılarak okullara dağıtıldı. Ayrıca yaptığımız tüm kitaplar internet sitemize koyuldu. İsteyen herkes ücretsiz olarak faydalanabilir" şeklinde konuştu.