Turbo motorlu araç nasıl kullanılmalı konusuna değindiğimiz bu yazımızın hemen başında belirtmek isteriz ki, turbolu araçları korumak daha motoru çalıştırmadan başlar. Motoru çalıştırmadan önce sadece kontağı açmalı ve ışıkların sönmesini beklemelisiniz. Kadrandaki ışıklar sönünce aracı öyle çalıştırmalısınız. Bu işlem, araçtaki yakıtın normal kıvama gelmesi için yapılır. Üstelik sadece kış mevsiminde değil diğer mevsimlerde de yapmak gerekir.
Turbo sistemine sahip olan aracı hareket ettirmek konusunda acele etmemek gerekir. Araç birkaç dakika rolantide beklemeli. Harekete geçtiğiniz zaman da ilk 5 dakika boyunca yüksek devirlere çıkmamaya özen gösterin. Aracı ilk 5 dakika en fazla 2500 d/d seviyesinde kullanın.
Turbo sistemi, aracın performansını yükseltirken yakıt tüketimini düşürür.
Torbu sistemi araç seyir halindeyken de dikkat ister. Aracı ne yüksek devirlere çıkarın ne de belli bir devrin altına düşün. Zira turbo sistemi belli bir devir seviyesinden sonra devreye girer. Bu seviyeler aracın motor tipi ve hacmine göre farklılık gösterir.
Öte yandan, düşük devirlerde gaz pedalına yüklenmeyin. Vites küçülterek devir yükseltme yoluna gidin.
Turbo sisteminin bulunduğu araçlarda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da şu ki; motor hemen stop edilmemelidir. İstediğiniz yere verince aracı durdurun, ama motoru hemen stop etmeyin. Motor birkaç dakika boyunca çalışsın ve sonra stop edin.
TURBOLU ARAÇ BAKIMI
Turbolu araç bakımı da sistemin çalışması için oldukça önemlidir. Aslında turbosuz araç bakımı ile turbolu modeller arasında çok bir fark yoktur. Öncelikle aracın bakımlarının aksatılmaması gerekir. Özellikle motor yağı ve hava filtresi konusuna dikkat etmeniz gerekir.
Ayrıca yakıt konusunda da titiz davranmalısınız. Kalitesiz yakıt kullanmak turbo sağlığın olumsuz etkileyebilir. Yakıt konusunda güvendiğinizistasyonları tercih edin.
ÖZETLEMEK GEREKİRSE
Özetlemek gerekirse, turbo beslemeli araç kullanırken şunlara dikkat edin:
Kontağı yarım çevirip ekrandaki ışıkların sönmesini bekleyin.Işılar sönünce aracı çalıştırın.Hareket ettikten sonra ilk 5 dakika gaz pedalına yüklenmeyin ve 2500 devri geçmemeye çalışın.Seyir halindeyken aracın devrini ne çok düşürün ne de çok yukarı çıkarın.Düşük devirlerde gaz pedalına yüklenmeyinVarış noktasına geldiğinizde aracı hemen stop etmeyin, birkaç dakika bekleyin.Aracın bakımlarına; özellikle hava filtresi ve motor yağına dikkat edin.Temiz ve kaliteli yakıt kullanmaya özen gösterin.