Tunus resmi haber ajansı (TAP), Tunus'un New York'taki BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Tarık el-Edib'in, BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Uluslararası Adalet Divanı'nın Filistin ile ilgili “İsrail’in işgal altındaki topraklarda mevcudiyetinin 12 ay içinde sonlandırılmasını talep eden” karar tasarısı lehine yaptığı konuşmayı yayımladı.
Filistin’deki işgalin yetmiş yılı aşkın süredir devam ettiğini, bu süre içerisinde Filistin halkına karşı işlenen tüm suçların ve hak ihlallerinin sorumlusunun işgal güçleri olduğunu vurgulayan Edib, “Tunus’un uluslararası topluma ve BM Güvenlik Konseyi’ne, Filistin halkının maruz kaldığı savaş suçları ve soykırıma son vermek için acil, etkili ve somut adımları atılması yönündeki çağrımızı yeniliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Uluslararası toplumun işgalciye sessiz kalarak uluslararası hukuk, insan hakları ve BM kararlarının hiçe sayılmasına neden olduğunu belirten Edip, “İşgal güçlerinin, Gazze Şeridi’ndeki halka karşı yürüttüğü saldırılar eşi benzeri görülmeyen boyutlara ulaştı. Bu saldırılarda çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 145 binden fazla şehit ve yaralı var.” dedi.
Edip, BM tarafından alınan kararlara rağmen bu saldırıların durmadığını vurguladı.
- Karar tasarısı 14 karşı 124 oyla kabul edildi
Filistin'in BM Genel Kurulu'na ilk kez sunduğu ve İsrail'in işgal altındaki topraklarda mevcudiyetini 12 ay içinde sonlandırmasını talep eden karar tasarısı BM Genel Kurulu'nda yapılan özel oturumda oylanarak 14'e karşı 124 oy ile kabul edilmişti.
Kabul edilen tasarıda, "İsrail'in daha fazla gecikme olmadan işgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı mevcudiyetini sonlandırmasını ve bunu, karar kabul edildikten sonraki 12 ay içinde gerçekleştirmesini talep ediyoruz." denilmişti.
İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı kararları uyarınca işgale son vermesi talebinin yanı sıra yeni yerleşim yeri faaliyetlerini sonlandırması ve tüm yerleşim yerlerinden çekilmesi istenen tasarıda, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında neden olduğu zararı telafi etmesi gerektiği de belirtilmişti.
Bu bağlamda "tüm üye ülkelerden uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini" yerine getirmeleri istenen tasarıda ayrıca Filistin'in kendi kaderini tayin etme hakkını desteklemeleri, İsrail'in oluşturduğu yasa dışı durumu kabul etmemeleri, İsrail'e yardım etmemeleri ve gerekli yaptırımları uygulamaları talep edilmişti.