Başkent Tunus'un 350 kilometre güneyinde yer alan Sfaks kentinde 15-19 Mayıs tarihlerinde düzenlenen fuara, aralarında Türkiye, Cezayir, İtalya, Rusya, İspanya ve Ürdün'ün de olduğu 12 ülkeden 120 firma ile temsilcileri katıldı.
Tunus tarımında en önemli ürünlerin başında gelen zeytinin preslenmesine, toplanmasına ve depolanmasına yönelik makinelerin ön planda olduğu fuara Türkiye'den katılan Polat Makine yetkilisi Mustafa Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
"Firma olarak bu sektöre 1976 yılında başladık. Tunus piyasasına ise 1996-1997 yılları arasında zeytin yağı üretim bandı makinelerinin satışıyla girdik. Şu an Tunus genelinde 500'ün üzerinde zeytin yağı üretim tesisinde bizim makinelerimiz kullanılıyor. Ayrıca bizim makineleri kullanan firmalara bakım ve yedek parça hizmeti de veriyoruz. Makinelerimizi sattıktan sonra, bunların montajı, revizyonu ve bakımı için de satış sonrası hizmetimiz devam ediyor."
Tunus'ta zeytin üretiminin önemine işaret eden Polat, Tunus'ta zeytin üretiminin bölgelere göre değişiklik gösterdiğini ve her bölgenin kendine has bir zeytin cinsi olduğunu ifade etti.
- "Dünyanın her yerinde Türkiye'nin yüzyılı başlamış durumda"
Sfaks'taki fuara katılan Türk firmalarını ziyaret eden Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan, Türkiye'den gelen firmaların fuara güçlü bir şekilde katıldıklarını, Türk firmalarına destek için büyükelçilik olarak her türlü imkanı seferber ettiklerini söyledi.
Tunus'ta tarıma elverişli toprakların geniş olduğunu belirten Demircan, şunları kaydetti:
"Bu ülkede, zeytincilik ön planda. Verimli topraklarından dolayı gıda anlamında çok değişik ürünler yetişmekte. Tarıma önem veren böyle bir ülkede tarımda kullanılan makineler için düzenlenen fuara katılım çok önemli. Bizi mutlu eden, dünyanın birçok ülkesinden makine satıcıları burada ama Türkiye iddialı bir şekilde fuarda yer alıyor. Yetkililerden ve fuar katılımcılarından aldığımız bilgilere göre, zeytin yağı üretimi için soğuk sıkım yapan makineler konusunda bizim makineler özellikle tercih ediliyor."
Fuara Türkiye'den katılan firma yetkilileri ile bir araya geldiklerini aktaran Demircan, "Bu fuar, ülkemizin sanayide, makine ve makine ekipmanlarının üretiminde ve pazarlamasında ne kadar iddialı olduğunu göstermesi açısından kıymetli. Dünyanın her yerinde Türkiye'nin yüzyılı bu anlamda başlamış durumda. Her yerde üreticimiz ama makinesiyle ama üretimleriyle var olmaya devam ediyor. Emeği geçen sanayicilerimizi tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.
- Tunus'ta Türk firmaları yabancı markaların egemenliğini kırdı
Tunus'ta 1994 yılından bu yana faaliyet gösteren Türk firması Haus Santrifüj Teknolojileri Satış Müdürü Hüseyin Özer de firma olarak Tunus'taki iş hacimlerinin yüksek kapasitede olduğunu bu yüzden 2020 yılında kendi firmaları adına Tunus'ta da bir şirket kurduklarını söyledi.
Tunus'taki ana faaliyet alanlarının zeytin yağı üretim makineleri olduğunu belirten Özer, "Tunus zeytin yağı üretimi piyasasında en tecrübeli Türk firmaları arasında yer alıyoruz. Tunus'ta satışını yaptığımız zeytin yağı makinelerinin kapasitesi 10 tondan başlayıp 350 tona kadar devam ediyor. Yıllardır verdiğimiz emeğin karşılığı olarak firmamız Tunus'ta önemli atılımlar yaptı. Şu an Tunus'ta diğer Türk firmalarıyla beraber yabancı markaların egemenliğini kırmış bulunmaktayız." diye konuştu.